Frouwe Creative Commons License 2008.08.31 0 0 185
Kár, hogy kineveted a nógrádit...:( Ő még őrzi a magyar nyelv régi hangjait. Nem nevetni kell azon, ha szokatlan, hanem megőrizni, mert érték!!! És inkább meg kellene tanítani a nógrádi gyereket arra, hogy ezt is-és azt is tudja használni. Attól függően, hogy hol van. Most a jó égnek se jut eszembe a tudományos neve ennek a bizonyos dialektális kétnyelvűségnek, pedig tanultam. ( a szociolingvisztika foglalkozik vele amúgy)

A német dialektusoknak nyelvtörténeti háttere van, a lényeg, hogy 1000 éve olyan, mint egységes "német nyelv" gyakorlatilag nem létezett. Az ófelnémet nyelv éppen emiatt nagyon izgalmas. Azokban a szövegekben minden benne van. Még az angol is. :)

Az egyik kérdésedre reagálva: Én Mo-on tanultam meg rendesen németül. Gimiben 2X voltam 3 hetet az NDK-ban (építőtábor), aztán ennyi. A főiskolán viszont kő keményen leverték rajtunk a pontos nyelvtant. (és ha azt mondom, hogy kő keményen, azt értsd szó szerint) Az autentikus szóhasználatot meg a német lektoroktól lehetett (és a mi időnkben még kellett!) megtanulni. Mikor kijöttem, akkor sose akarták elhinni, hogy csak pár hónapja vagyok itt. Az otthon szerzett nyelvtudásom azt is lehetővé tette, hogy az integrációs kurzusokon kívül + egy nagyon jó kis helyen tanítsak németet, itt Németországban. Részemről nem értek egyet azzal, hogy egy nyelvet anyanyelvi környezetben lehet csak megtanulni. C1 szintig simán el lehet jutni otthon is. A C2-es szinthez már kellenek az anyanyelviek is.....:) ;)
Előzmény: Törölt nick (184)