hgd2280 Creative Commons License 2008.08.30 0 0 101
Igen, természetesen.

A következőkben "összekaptam" amit tudok erről a dologról. Vissza fogok rá térni, kérek megerősítést okos emberektől.

Kell rádió, rádiós, rádióengedély (a hajóra) és a rádiósnak.

Rengeteg anyagot találsz, google: belvízi rádiótelefon kulcsszavakra.

A rádió bármi lehet, mostanság már DSC-s dívik. De belvízen mindegy, nincs DSC előírva. Tudok segíteni olcsón. (Megjegyzés: a DSC-vel minden hajót szelektíven lehet hívni, kb. mintha telefonálnál).

Rádiós: ez te lennél. A belvízen hivatalosan ezt "belvízi rádiótelefon-kezelő"-nek hívják, képesítő okmánya a "belvízi hajózási rádiótelefon kezelő bizonyítvány" (http://www.magyarkozlony.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK08083.pdf). Utána kell néznem, szerintem ez egy hivatásos képesítés, nem fog kelleni neked. Tengeren ez a ROC (korlátozott rádiókezelői bizonyítvány), vagy a GOC (általános rádiókezelői bizonyítvány). Nekem ez utóbbi van, semmit nem tanultunk a belvízről, azt úgy kellett hozzá összeszedni (10-20 perc amúgy, szerintem, bocs mindenkitől emiatt).

Rádióengedély (a hajóra): kell egy hívójel (kiadja: NKH, munkaneve: nominativo). A hajólevéllel a kezedben, kis illetékkel kéred a hívójel kiadását, ennyi. Kell még egy MMSI is (pl. 243000036, ez ugyan tengeri azonosító, kiadja: NHH, fizetni kell frekvenciahasználati díjat - kb. havi 1250 forint) tudomásom szerint a hajóra a rádióengedélyt - ship radio station licence - ennek birtokában kapod meg. A belvízen elvileg nem MMSI kell, hanem ATIS kód (ez nálunk egy 9-es karakter meg az MMSI, kb. tehát 9243000036).

Röviden: szerezz egy rádiót, kérj egy hívójelet, rádiózz, fizess frekvenciahasználati díjat. Jegyezz meg 5 fontos csatornát:
10-es - hajók forgalmaznak rajta, egymást itt érik el
16-os - segélyhívás,
22-es - NAVINFO, közlemények, általános tájékoztatás, segítségkérés.
15-ös, 17-es: munkacsatornáknak használják - ha valakivel kicsit dolgoznod kell, ajánld fel, hogy ezeken beszéljetek, és akkor a többieket nem zavarjátok.

Tedd el a telefonodba a Dunai Vízirendészet telefonszámai közül az egyiket.
Hallgass bele a rádióforgalmazásba bizonyos helyzetekben, és ki fog derülni, hogy mit hogyan szokás.

Olvass még itt: www.rsoe.hu.

Előzmény: LUCzI FERencz (100)