scsaba1 Creative Commons License 2008.08.29 0 0 937
Én az állandó rotálgatásnaknak nem vagyok a híve. Szerkezet nélküli homoktalajok kivételével 4-5 év alatt tönkreteszi a talajt.
Anno, amikor tanultuk talajtanból én is barokkos túlzásnak tartottam a talajmaró szerkezetkárosító hatását, de gyakorlatban rossz vele szembesülni.

Valóban kiporosdik a talaj, és utánna az apró porfrakció pedig eltömíti a talaj pórusait és egy vízzáró réteg keletkezik. Ez úgy jelentkezik, hogy nem szivárog le a csapadék a mélyebb rétegekbe, hanem megáll a talaj felszínén. Száraz időben pedig kicserepesedik a talaj.

Nálunk homokos vályogtalaj van. A fóliában évente 1x-2x rotáltam idáig, a szántás után, idén olyan szinten jelentkezett, hogy a talaj felszínén pangó víztócsák elkezdtek algásodni. Amikor megszáradt, akkor pedig nem egyszerűen kicserepesedett.

Szabadfüldön úgyszintén: szántás, majd rotálás: nyár végére keményre tömörödött és kicserepesedett a talaj, hiába volt meghorolva vagy 3x, és az öntözővizet is nehezebben szívja el.

A magam részéről a jövő évtől kezdve hanyagolom a talajmarót. Szántás, borona, kultivátor, esetleg tárcsa.
Előzmény: Mozo66 (917)