Na ez is érdekes . Ilyenkor semmit sem !!!!
Ugye azt írják , hogy az augusztus eleji-közepi nitrogén adagolása jótékonyan hat a rügyek diferenciálódására , mert a növény plusz tápanyagot érez és nő a termőereje a virágrügyek képzése . Ezt azért úgy kezeljük , hogy ez akkor érvényes , ha vagy rögtön kap egy jó esőt utána vagy eleve tápoldattal juttatjuk a talajba a sót . Ha csak kiszórjuk , az lehet hogy csak egy szeptemberi esetleg még későbbi esővel fog beoldódni a talajba , és ilyenkor a nitrogén már bekeverhet a lombhullásra , és nagyban gyengíti a fagytűrését is a fának . Tehát nitrogént semmi esetre sem !!!!
A kálium ... klorid formájában ( piros ) 3 hónap alatt bomlik el oxiddá , ami felvehető a növény számára ... az ugye december eleje ... na akkor van a legkevesebb szüksége a fának a tápanyagra ( mélynyugalmi állapot ) . Február elejére , közepére kikerülhet az időjárástól függően a mélynyugalomból , ezt nevezzük kényszernyugalmi állapotnak , ilyenkor az anyagcsere kissé megélénkül ( duzzadnak a rügyek ) , na ekkor nem árt némi tápanyag , arról nem is beszélve , hogy a kálium jótékonyan hat a fagytűrésre !!!!
Tehát : én azt javaslom , hogy a kálium adagolásával még várjunk . Én decemberben szoktam kiszórni és nem bedolgozni , hogy a téli csapadék mossa be a talajba , aztán kora tavasszal művelem a talajt .
De mivel a kálium nem bomlik le ( mint a nitrogén ) ezért gyakorlatilag bármikor adagolhatjuk . Jó módszer a talajba forgatás is ..... mindenki tapasztalja ki . A foszfor ugyanígy .