Olvastam a kérdésedet .
Szóval nyári metszés :
A szakirodalom azt írja , hogy augusztus közepe után már ne metszük a fát , esetleg megzavarhatjuk a felkészülését a nyugalmi állapotra . Én most ezt tapasztalom , a jégverés után , ami nagy lombvesztéssel járt ( megfelel egy metszésnek ) , megpattantak a rügyek és friss hajtások vannak a fán . Ez most annyira nem rossz ,mert elősegíti a sebek regenerálódását , gyógyulását . Az új hajtások , biztos , hogy nem fognak már beérni , de a vegetáció élénkülése talán előnyösen hat a gyógyulásra .
Amit ki akarok hozni belőle , hogy nagyon kell vigyázni ilyenkor a metszéssel , mert egy nagy eső után újra hajtásnak indulhatnak a fák , tehát a nyári metszést augusztus közepéig be kell fejezni ... ezen ugye túl vagyunk .
Addig is a ritkító metszésnek van értelme , a sűrű lombrészektől megszabadítani a fát , hogy a vesszőket érje elég napfény a termőrügyek képzéséhez , de ezt egy jó gazda már sokkal előbb elvégzi .... májusban a hajtásválogatás alkalmával . Így már ki sem alakulnak ( vagy nem túl sok ) ilyen lombrészek . Ha azonban mégis , akkor azt a nyár közepén nyugodtan ki lehet vágni , akár termés mellet is , a termésnek is csak jót tesz , ha nincs egy nagy lombsátor felette .
A termővesszők visszavágását én ilyenkor nem szoktam elvégezni .... az írt két ütemnek nem látom az értelmét , azt egy ütemben tavasszal . Persze nem azt mondom , hogy nem lehet , én még nem csináltam . Esetleg a termőrügy képzésben lehetne szerepe , de az ilyenkorra már befejeződik , így semmit nem érünk el vele .
Na ennyit dióhéjban amennyit én értek hozzá .... ( talán magbaválló kolléga is hozzátehetne valami okosságot )