Legutóbb lángostésztát gyártottam a gépben, lényegesen kellemesebb volt vele a munka, hogy csak formázni és sütni kellett. Nagyon finom piaci lángost fabrikáltunk az urammal :)
ABO-Mill Sütnivaló fehér kenyérhez Sütőlisztet használtam, 1 kg-t (ebben benne van az élesztő, a zsiradék és citromsav is), ehhez adtam 6 dl vizet és 20 g (4 tk) sót. A Tészta programot bekapcsoltam, és a másfél óra alatt előkészítettem a pultot: leliszteztem a deszkát, odakészítettem a sodrófát is (biztos ami biztos, hátha gyúrni kell, de nem kellett), olajat kis üvegben a formázáshoz stb.
Amikor készen lett, akkor már csak ki kellett borítani az üstből és fél maroknyi bucikat kicsípni a tésztából. Ha nem elég hólyagos, akkor még egyszer átgyúrni... De jó szokott lenni, nekünk nem kellett rádolgoznunk. A csipedékeket gyors, lángossütős mozdulattal körbe-körbe forgatva az ujjaink között, széthúzkodni, vigyázva, hogy ne szakadjon ki. Majd fél liter (vagyis bő) forró olajban (gázon nagy lángon, elektromoson 200 C körül) aranybarnára sütni. Egy perc után megfordítani...
Aztán megenni, de gyorsan, mert ha kihűl, ugyanúgy szíjas lesz, mint a piaci... ;)
(Nekünk csak azért maradt meg, mert könyörögtem a páromnak, hogy reggelire is hadd együnk! XD)
Hűthető, nem kell mikrózni, puha marad. Ha mégis melegen szeretné az ember megenni, akkor vízzel meg kell locsolni és megmikrózni vagy grillezni egy kicsit, ne sokat. ;) Mi megettük hidegen, úgyis isteni volt...
Ma zsömlét fogok csinálni Bolond receptjéből (a Mindennapi kenyerünk topikban található).