Hellóka Tc. Tropi Fórumosok!
Köszöntök mindenkit – új tagként.
Gratulálok a WEB lapot megnyitó gáborke -nek és a kezdetektől csatlakozó cucurbia és Twins –nek, nagyon sok hasznos információt és segítséget nyújtottatok. Úgyszintén a későbbiekben hasznos észrevételeket, tanácsokat nyújtó tagoknak.
Örülök ennek a fórumnak, mert engem is igen érdekelnek a különlegességek.
Igen lemaradtam sok mindenről a Fórumban, ezért visszamenőleg átolvastam mindent a kezdetektől. Hosszú volt, de már eddig is merítettem ismeretet a növények kezeléséhez.
Egyébiránt távol áll tőlem szakmailag a kertészkedés, melegházam nincs, kertes házban (Budapesten) pátyolgatom a növényeimet.
Néhány éve kezdtem nevelgetni, gyűjtögetni, csíráztatni trópusi, egzotikus növényeket (elsősorban trópusi gyümölcstermőket).
Úgy vettem észre nagyon bele lehet merülni ebbe a kedvtelésbe is.
No elég a bevezetésből.
Szeretném megosztani tapasztalataimat, gondjaimat és nekem is merültek fel kérdéseim.
- Theobroma cacao (kakaó):
Tavaly ősztől cseperedett 2 db, közel 1 m-esek voltak, majd a leveleket kezdték ledobálni és teljesen lekopaszodtak ez év tavaszára.
Tápanyaghiányra gondoltam, igyekeztem is pótolni, mindhiába.
Utóbb olvastam, hogy leggyakoribb betegsége a vírus. Lehetséges, hogy ez pusztította el?
Meg lehet ezt előzni, vannak-e tünetei?
Csak azért vetettem fel, mert többeket is érdekel és gáborke -nek már virágzott is.
E hónapban Angliából rendelt előcsírázottak kibújtak, nem szeretnék ugyanúgy járni.
- Közel 60 db tea magból (különböző helyről származó) 2 db bújt ki és abból is már csak egy maradt.
Viszont az az egy is többcsírásnak látszik. Hogy van ez, többcsírás tea mag? (a képe csatolva)
-Kesum most bújt ki, viszont nem találtam hazai irodalmat a talajáról. Savanyú, vagy semleges talajt kíván?
-A fekete borsaim 2 különböző helyről származnak, közel 2 évesek és 1 méteresek.
A Velich -V. Nagy Enikő kiadványban a bors termésének feltételeként a hím –és nőivarú növények szükségességét írja. Kételkedem benne, hogy ez így legyen.
-vaníliáról
vaníliáról mindenhol az olvasható, hogy szaporítása és tartása könnyű.
A szaporítása biztos hogy könnyű, mert már többször voltam kénytelen szaporítani saját célra.
Közel negyedszer jártam meg vele, szépen hajtott közel 30 cm-es hajtást, Ezután kivilágosodott és a földben lévő rész berohadt.
Gondoltam, hogy lehet kaktusz vagy orchidea földbe kellene ültetnem?