Üdv. Mindenkinek,
Ezzel a visszahűtés dologgal azért vitába szállnék (a nézetek ütköztetése előre viszi a kifejletet).
Nálam a hungarocell kotlóssal való keltetéskor a környezeti hőmérséklet soha nem volt 20 fok, mégis nagyon jó eredményeim voltak.
Gondoljunk bele, ha tavasszal keltetek és egy kicsit leesik a hőmérséklet akkor fűtsek be, hogy meglegyen a 20 fok? Ilyen hobbiszintű ügyködésnél, amit mi csinálunk ez kinek gazdaságos? (Persze aki ipar szerűen űzi a dolgot az máshogy áll hozzá).
Aztán Taptapo mondja, hogy figyeljük, mit csinál a kotlós. Szerintetek első nap 1 percre, a 15. nap 15 percre száll le a tojásról? Nem hinném.
A környezeti hőfok ingadozását a keltető hőfokszabályozásának ki kell korrigálnia, hidegebb időben többet fűt, egyébként nem működik megfelelően.
Tehát : én továbbra is maradok a korábban leírt jólbevált módszeremnél, kb annyi ideig hűtök, amennyi fok van a helyiségben ahol a keltető van.
Egyébiránt a keltetési paraméterekben ennek a tényezőnek talán nincs is olyan nagy szerepe, lehet ezt rugalmasan kezelni 1-2 perc ide-oda igazán nem jelent nagy különbséget az eredményességben.
Ami szerintem a jelentős az a hőfok és a páratartalom, valamint a folyamatos oxigénellátás ( szellőztetés).
A legeslegjelentősebb pedig a megfelelő tenyészanyag. Ebbe beleértem a tojóállomány minőségét, a megfelelő tyúk-kakas arány tartását, a tenyészállatok kondícióját. A keltetett tojások súlya, életkora, és a keltetésig történő tárolása, tárolási körülményei ( hőmérséklet, páratartalom, forgatás).
Húúú , most látom kicsit hosszú lett, bocsesz.