Floo2 Creative Commons License 2008.08.21 0 0 432
Ma Kaposváron jártam!
Amióta képben vagyok a gyümölcsök és a klima összefüggéseiben, azóta a dombon lévő településeken vagy településrészeken mindig fél szemem az udvarokat kerteket fürkészi!
Ma pl. Kaposvár egyik magasabban fekvő kertvárosi részén az egyik ház udvarában a tornácra felfutó kiwit láttam, majd ahova mentem, néhány házzal odébb, ott is kiwilugas volt, elég kis méretű, de tökéletesen egészséges, szép zöld levelekkel és friss hajtásokkal!
Közelebb érve láttam a törzséből, hogy nem mai gyerek, a tulajdonos hölgy elbeszélése az öntermő kiwiről azért kicsit meglepett!
Ugyanis 40. házassági évfordulójukra kapta a férjétől!
A hölgy 62 éves!
A kiwi több mint 20 éves!

15 évig nem termett!
Aztán pár éve a hölgy kezébe vette az irányitás, és ő metszette meg!
Előtte csonkra volt metszve, a hölgy kicsit máshogy metszette, és a siker nem maradt el, 15 év után 83 db kiwigyümölcs lett rajta!
Aztán, mivel ez véletlen volt, következő éven is ő metszette, de csak 3 db lett rajta, most kb. 30 db!
Mától már profi kiwiművelő lesz belőle, adtam neki tanácsokat, nagyon fogékony volt rá!

A néhány házzal odébb lévő háznál lévő kiwi tujadonosa már nem volt ennyire sikeres, ők két, nem öntermő példány vettek, abban a tudatban hogy egyik fiú másik lány, mindkettő virágzik, de egyik sem terem, gondolom, mindenki kitalálja mi a probléma!
A szembeszomszéd is ültetett, öntermőt, ő sem járt sikerrel, aztán megunta a szenvedést és kivágta néhány éve!