Sziasztok!
Tehát a tapasztalatok.
Két prototipust építettem 15*25 cm méretben
először volt a hajtogatás. . de tapasztalatom az hogy nagy méretben szerintem sok a pontatlansági lehetőség illetve nem merevíti eléggé a szerkezetett.
a másiknál simán kivágtam a 6szögeket fortam rá 6 lukat (a sarkoktól egy picit beljebb ) oda mentek a menetes szárak. és rétegeltem egy lemez egy távtartó egy lemez egy távtrartó. a lamellák közötti réseket a szélén lehet akár lemezzel akár szilóval szigetelni hisz a "téglalap" hosszú oldala minden esetben zárt és csak a 3szögek oldala van felváltva lezárva én szerintem a sziló lessz a jó megoldás.
Most jöjjön a mérete.
ez szerintem teljes mértékben a csővezeték vastagsága határozza meg
legalábbis a szélesszégét és a magasságát mindenféleképen.
A hosszúsága tulajdon képpen mindegy hisz az a keresztmetszetben nem játszik szerepet az abból a szempontból fontos hogy milyen hosszan találkozzon a 2 különböző légtömeg.
Ha veszünk pl egy 100mm átmérőjü csövet, annak az áramlási keresztmetszete 78,5 cm2. (r50mm terület egyenlü r négyzet szer pí)a lemezek vastagsága miatt kb 20% al nagyobbra kell méretezni a hőcserélő teljes keresztmetszetét.
Tehát egy 100 csörendszernél az optimális höcserélőnek minimum 20cm széles és 10cm magas hőcserélőnek kell lennie ez kiad 200 cm2 a csövek által igényelt minimális keresztmetszet pedig 157 cm2 annak a plussz 43cm2 nek pedig a szerepe a lamellák vastagságának felvétele (most had ne számolgassam ki a 0.5 milis lemez élfelületét) bár valahol a saccolásom szerint az kemény 1cm2 körül van tehát ezzel a méretezéssel 43 lamellát bir el a rendszer. .amit bele se tudsz zsúfolni .
Ezek a számitások valószinü nem teljesen pontosak mert hidrodinamikai értékekkel helyetesítettem tehát közegnek nem levegöt hanem vizet vettem alapul (bocsi de csak ehez értek:) ) de szerintem maximum 10-12% eltérés lehet a kettő kötött
Végeredmény a höcserélöknek közel se kell akkora batároknak lenni mint ahogy mi elképzeltük.
Ezek alapján szerintem egy átlagos 80 m2 lakás rendelkezik kb 190m3 levegővel ehez a minimális légcserélő mérete 20*10*60cm
de mondom ez fögg a légköbmétertől és a levegő áramlási sebességétől.
Kivitelezés:
Pofon egyszerü. és minimális az anyagköltség .
de lassan azt is kiszámolom és közzé teszem.