aiol19 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 256

Közben azt is összegeznünk kéne, hogy pontosan milyen növények termesztése érdekében kellene kampányt folytatnunk. Én csináltam egy listát:

 

Diospyros kaki/káki/hurma/datolyaszilva: rezisztens, bőtermő, jól tárolható, legfeljebb annyira kell jó klímára ajánlani mint bármely más gyümölcsfát. Az ismeretterjesztés részeként sokaknak a gyümölcs fogyasztását is meg kell tanítanunk. A megfelelő metszés is fontos. Szaporítása nem könnyű, kell hozzá D. lotus alany, célszerűbb venni, az oltványok árát viszont nehéz kellőképpen leszorítani. Legjobb beszerzési forrás: olasz faiskolák. Jó fajták: Tipo, Rojo brillante, Sharon, Costata, stb.

 

Actinidia deliciosa/Kivi/kiwi: szintén ellenálló mindenféle betegséggel szemben, egy tő mázsaszám hozhatja gyümölcsét, fogyasztása egyre népszerűbb, gyümölcse jól tárolható. A kákihoz hasonlóan utóérlelést igényel, szedésének időpontja késő ősz. Nem fagyérzékeny, klímaigényeinek gyakorlatilag Magyarország teljes területe megfelel. Az erősen mésztartalmú talajokat nem igazán kedveli, de ilyen helyeken is általában kielégítően fejlődik. Eddigi elterjedésének gátja a kertészetekből származó magvetett, szinte kizárólag csak porzós szaporítóanyag. A magvetésből származó kivi kb 92%-a valmilyen okból hímivarú lesz. Ezt a kertészetek önporzóként,vagy porzó-termő párként adják el a gyanútlan vevőknek. Így a kivi termesztésével kapcsolatban ez a tény oly mértékű negatív propagandát eredményezett, hogy népszerűsítése komoly ellenkezésbe ütközhet. A közönség eddig azt tapasztalhatta, hogy ugyan más bajuk nincs a vásárolt növényeknek, ám soha egyetlen termést még nem láttak rajtuk. Szaporítása nagyon nehéz, rendkívül fontos a megbízható szaporítóanyag vásárlása,itt is elsősorban olasz faiskolák jöhetnek szóba. Mindig kell a termő növények mellé legalább egy porzó. Egy porzó 5-8 termő mellé elég. A legérdemlegesebb fajta a Hayward, ennek porzója a Tomuri. Forgalomban vannak különböző minikiwik, ezek cseresznyéhez hasonlítható méretű bogyók. Termesztéséhez fontos tudnivalók: művelésének egyetlen ésszerű módja a pergola-lugas, támrendszer mellett. Termést csak a vízszintesen álló vesszők 6.-7. rügyétől kezdődően hoz, ezért szálvesszős műveléssel termeszthető. Ültetéskor először egy embermagasságú törzset kell kialakítani karóhoz kötve.

 

Ziziphus jujuba/jujuba/kínai datolya: általában jól aszalható bogyótermés, rendkívül fagytűrő és szárazságtűrő, ellenálló a betegségekkel, kártevőkkel szemben. Legnagyobb hátránya, hogy a kertészetekben magvetett növényeket árulnak, ezek legnagyobb részük nem köt termést. Fontos lenne megbízható forrásból oltványokat beszerezni.

 

Füge: csak megfelelő mikroklimatikus adottságok (belvárosok, dombok) mellett biztosítható, hogy ágainak rendszeres elfagyása elkerülhető legyen. Korlátozottan fagytűrő, a -15 fok alatti hőmérséklet károsítja. Első termését az előző évi vessző végén hozza, ezért nem szabad metszeni, míg másodtermését az azévi növekményen. Ismerünk több előnyös tulajdonságú fajtát, úgy mint a kevésbé fagyérzékeny "jégfüge/györöki lapos" és olyan olasz fajtákat, mint a "korai lila", ennek mádodtermése korai őszi fagyok esetén is beérhet, valamint a jól tárolható "fán aszalódó zöld" és a szintén jól aszalódó "hosszú szárú/szivar alakú/San Piero" fajtájú füge. Szaporítása egyszerű, fásdugványról történik, így a füge elterjesztése nem ütközik különösebb nehézségekbe.

 

Asimina triloba/pawpaw: különleges ízű gyümölcs, teljesen rezisztens. A nagyon erős, -30 fok alatti fagyokat is bírja. Mivel elsősorban keresztporzással terem, ezért célszerű legalább 2 fát ültetni. Az első években lassan nő, az első 2 évben fényérzékeny. Szaporításának módja elsősorban a magvetés, ehhez hidegkezelés szükséges,oltani is lehet megbízható termőképességű növényről, de általában nem fontos. Eddig a legjobb magyar nyelvű leírásnak én ezt találtam:

http://www.terebess.hu/tiszaorveny/gyumolcs/pawpaw.html

 

Gránátalma: szintén korlátozottan téltűrő, a fügénél talán valamivel fagytűrőbb. A teltvirágú díszváltozatok általában nem teremnek, a magról vetett növények pedig bizonytalanul és későn. Ezért itt is fontos a megbízható  szaporítóanyag beszerzése. Szaporítása dugványozással lehetséges, így terjesztése kevesebb akadályba ütközne.

 

Japánszilva: nagyon értékes gyümölcs, számos fajtája van. Feltétlenül érdemes lenne elterjesztésével foglalkoznunk.

 

különböző rezisztens őszibarack- és nektarinfajták: az őszibarack általában igen fogékony a betegségekre, módszeres permetezést igényel. Az általam is fényképeken bemutatott kísérleti telepen számos ellenálló szelekció megtalálható. Ezek is olasz fajták. Említést érdemelnek a különösen késői fajták, valamint a Mariamarta, és a Venus és Morsiani51 nektarinfajták

 

körte: Magyarországon már elég kevés ültetvény található meg, elavult fajtákkal. Érdemes lenne modern ültetvényeket kialakítani modern fajtákkal és esetleg régi, feledésbe merült, ellenálló parasztkörtékkel. Itt is elsősorban az olasz forrás vehető számításba. Ígéretesek lehetnek még a japánkörték (nashi).

 

Sorbus domestica/háziberkenye: méltatlanul mellőzött, elfelejtett gyümölcstermő.

 

Physalis/földicseresznye/perui földicseresznye: nem fagytűrő, de a pradicsomhoz hasonlóan termeszthető. Dekorációs célokra is használják éttermekben, tehát kellőképpen népszerű lehet.

 

jelenleg ennyit tudtam felsorolni, de a lista bátran, szabadon folytatható bárki által!