ejropalepke Creative Commons License 2008.08.17 0 0 148

Sajnos, sajnos, egyet kell értenem, már ami a környezeti károkat illeti.

Különböző években voltam egy-egy napot a Szigeten, mindig igen jól éreztem magam, majd' megvesztem, hogy kimehessek, mert a magamfajta kiskosztümre* beérett nenéknek is mindenféle gazdag programból lehet válogatni, meg lenyűgöző az a sokszínűség, példás egymás mellett élés, amelyet ott tapasztaltam.

Az is igaz, hogy a honi csóringerek lassacskán mind jobban kiszorulnak erről a rendezvényről, mert a napijegy is már 8000 pénz, és úgy van kitalálva az egész, hogy majdnem kikerülhetetlen az ottani fogyasztás.

Na, és itt jön a képbe az általad is említett károkozás.

Például nem lehet bevinni a Szigetre még vizet sem, a palackokat elszedik a bejáratnál, hogy kénytelen legyél ott vásárolni valamit, ha inni akarsz, mert még a csapnál sem tudod megtölteni a nem létező palackodat.

Ha csupán azt a töméntelen sok palackot veszem, amit a szigetlakók ott hagynak, már az is rettentő.

Jó, ott van a szelektív hulladékgyűjtő, mint gyógyír a  lelkiismeret-furdalásra, csakhogy ha nincs hulladék, akkor nem kell szelektíven gyűjteni sem, ugye.

Aztán az állatvilág is hanyatt-homlok menekül mind a zaj, mind a sokadalom elől.

A zajjal kapcsolatban azonban nem adok igazat a háborgóknak, mert egyrészt 10 után nem játszhatnak a zajosabb színpadok, másrészt jártam a pesti és budai oldalon is, és nem is hallatszott át a zene.

Sajnos, minden ilyesfajta fesztivál, sőt minden nagyobb rendezvény szörnyen környezetszennyező, ha csak az odaáramló autókból kipuffogó szennyet nézem, már az sem kevés.

Ilyen okokból ma már megfontolnám, hogy akár ingyen jeggyel is kimenjek a szigetre, s ezzel magam is hozzájáruljak a károkozáshoz.

Másrészt azonban kulturálisan óriási a rendezvény, ez tagadhatatlan.

*Amely kikosztümöt csak kényszer hatására lennék hajlandó magamra ölteni, de utána tüstént az emberi jogok biztosánál panaszt tennék, és kárpótlásul egy Hair-féle retro-gúnyát kérnék.

Előzmény: OSH (133)