realeddiesson Creative Commons License 2008.08.16 0 0 8573

Sziasztok!

Mindig is érdekelt ez a hangzás dolog, de korántsem vagyok szakértő...:)

Hatodik Maiden koncertem volt a Sziget itthon, volt amikor sztem nagyon jól szóltak (1998, 2003 mindkét helyszínen) volt amikor rosszul (2000 Kisstadion és most a Szigeten). Ettől függetlenül ez a Sziget koncert lett az egyik favoritom, fantasztikus előadás volt, és igazán nagyszerű volt látni azt a tömeget itthon egy Maiden koncerten. A hangulat pedig nem is lehetett volna jobb, pláne hogy bent álltam a darálóban, középen...

Igazából mindig csodálkozom hogy ilyen technikai feltételek mellett miért szólnak sokszor elég bénán az együttesek. Kíváncsi lennék, hogy anno pl. a 80-as években amikor minden analóg volt, milyen volt egy rock koncert, illetve egy Maiden koncert hangzása, nagy helyszínen, pl. MTK stadion...

Nyilván minden helyszín más, nincs idő rendesen beállítani a cuccot egy fesztiválon mostanság, maga a PA rendszer nem az együttesé és lehet hogy az adott cuccon még sohasem szólalt meg a banda korábban. Kíváncsi lettem volna Doug Hall (Maiden hangmérnök) arcára a keverőnél, hogy ő mit szólt a hallottakhoz. Úgy tudom hogy egy új keverő cuccal járkálnak ezen a turnén (SoundCraft), de önmagában nem hiszem hogy ezzel lenne a probléma. A brit Twickenham koncerten pl. kitűnően szóltak állítólag, ott viszont mindent maguk állítottak be, hangfalakat stb. Olvastam valahol hogy valamelyik Download fesztiválon is volt komoly problémája a Maiden-nek, utolsó pillanatban változtattak valamit a szervezők a hangfalakkal kapcsolatban, Doug Hall meg majd megőrült hogy rosszul szól a cucc.

A szigeten egyébként sztem a Rime közepéig nem volt jó a hangzás, utána a középrésztől kezdve sokat javult. Mintha megtaláltak volna egy elveszettnek hitt kapcsolót...:)))

Az is probléma lehet, hogy ahogy már mondtátok korábban, csak a 3 gitárt keverni egy Szigeten ahol maximálva van a hangerő, nem lehet egyszerű. Ugyanakkor ennek talán ellentmond hogy Bruce hangcucca meg mintha túl lett volna vezérelve sokszor, a konferelásoknál is mintha gerjedt volna, meg volt egy masszív alapzaja is.

Ettől függetlenül mindig jobb egy olyan koncert ahol a hangulat maximális és a hangzás nem annyira mint fordítva.

Előzmény: adrian1234 (8561)