Sziasztok!
Hazaérkeztünk 1 hetes szlovák paradicsomi nyaralásunkról. KIS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ.
Első benyomás:D: ide még én is vissza fogok menni:).
Bővebben:
Hétfőn indultunk, kis pesti dugózás után 1 óra körül érkeztünk meg Dedinkybe, ahol a fizetős parkolóba leraktuk a kocsit, majd elindultunk a Zejmár szurdokba. Sajnos miután felértünk a libegőhöz, csak akkor szembesültünk vele, hogy egyirányú utak is léteznek a paradicsomban, sőt:D. Szembejött egy magyar család tőlük kérdezősködtünk, majd elhatároztuk, hogy a gyér forgalom miatt megpróbáljuk szemben, ha már feljöttünk. Kb 8 ember jött szembe, ebből 3 vissza is fordult, nem bántuk meg a döntést gyönyörű hely volt.
Kedden Műhód által ajánlott Sucha Bela-Klastorisko-Podlesok útvonalat jártuk végig, megintcsak földön lógó állal:).
Szerdán "átnéztünk" a Magas-tátrába. Reggel hamarabb felkeltem mint a többiek, és kis aggodalom járt át, mert sejtettem, hogy későn fogunk indulni, a tengerszem-csúcs volt a cél. Nem részletezném, mert a fórumnak nem ez a témája:), de nagyon fárasztó, gyilkos túra után lélegzetelállító látvány és irgalmatlan tempó lefelé, hogy ne sötétedjen ránk.
Csütörtökön jól meg érdemelt pihenőnap, Szepes várát lestük meg, majd Lőcsére mentünk, itt volt az első komoly kommunikációs problémánk a parkolóőrrel:). Itt körbenéztünk a városban, miután a 3 Apostol étteremben ebédeltünk. Az étteremben finom kaják voltak, csak számunkra kicsi adagok, főleg a hús volt apró. Ezután a márkusfalvai kastély következett, kisebb navigációs problémák után. Érdemes megnézni, nem a klasszikus óriás főúri kastély egy kisebb hangulatos 2 épületből álló kastély. Az egyik részen magyar tájékoztató papír, a másikon tájékoztató papír + angol idegenvezetés segített.
Pénteken: még nem sikerült teljesen kipihenni az izomlázat, de nekivágtunk a Cingov-Tamásfalvi kilátó-Kolostor-szurdok-Klastorisko-Cingov túrának. Ez volt a hét legváltozatosabb túrája, nem meglepő módón megint újat, és gyönyörű helyeket láttunk. A társaság eddigre eléggé kifáradt, és nap végére teljesen beborult a vidék, a héten először. A Sokolina Dolina, és a Velky Sokol a káposztafalvi tourinfos szerint le volt zárva, ezért egy autós program mellett döntöttünk, elmentünk volna a Dunajec folyóra tutajozni.
Szombat: reggel azonban bő csendes eső kezdődött, ezért a Bélai cseppkőbarlang mellett döntöttünk, ahol egy magyar tájékoztató segített minket. Hatalmas tömeg volt, a barlang maga szép, de pl szerintem az aggteleki változatosabb cseppkövekkel kecsegtet. Persze esőprogramnak tökéletes. Az eső elöl a kocsiba menekültünk ahol hosszas filózás után eldöntöttük, hogy elmegyünk még aznap Dobsinára. Elmentünk, már majdnem felértünk amikor egy túrista angolul szólt még idejében, hogy valami technikai probléma miatt zárva van a barlang. Úgy döntöttünk, hogy az idő miatt, inkább elmegyünk Műhód által ajánlott Ranc panzióba kajálni. Rendeltünk egy Ranc pizzát, ami mindenkinek nagyon ízlett. Három aranyos pincérnő foglalkozott velünk, a desszert is nagyon finom volt.
Vasárnap 8 körül indultunk haza, a dobsinai barlangot megnéztünk 10:20-kor magyar vezetésre bejutottunk, ahol 57-en voltak:). Este 6-ra értünk Veszprémbe.
Egypár szó még a tartózkodásról. A szállásunk a káposztafalvi Ascona panzióban volt, 335 korona/fő/éj. Nagyon igényes szállás zárt parkolóval, jól felszerelt konyhával, kényelmes ágyakkal, tévével, zuhanyzóval, wc-vel szobánként. Akik autóval érkeznek azoknak mindenképp ajánlani tudom. Egy hét alatt akikkel kapcsolatba kerültünk (szlovákokról beszélek), mind nagyon kedvesek voltak, egy-egy őszinte mosoly már sokat elmondott. Nyelvtudással hadilábon állnak, de aki egy picit tudott pl angolul, az már nem restellt megszólalni rajta. Autósoknak 100 korona körüli parkolódíjjal mindenhol számolnia kell.
Köszönöm a türelmet azoknak akik végigolvasták, és képeket hamarosan rakok fel, ahogy megérkeztek hozzánk.