zotya papa Creative Commons License 2008.08.08 0 0 12
Nekem az ültetéssel kapcsolatban lenne egy-két észrevételem.Egyetértek veled abban,hogy a kivid azért ment tönkre /amit le is írtál/,hogy az aránylag vizszintesen földben csavarodó gyökerek végei 50 cm és 1 m körül mint egy több ágú ostor szétágaznak. Hajszál és vékony gyökerek formájában. Ezek veszik fel a legtöbb tápanyagot és vizet. Ha meszes talajba ütköznek, egy része elsorvad illetve elkanyarodik más irányba ,tápanyagot keresve.Kialakul egy bonsai gyökerű növény  mely 4-5 év múlva szép lassan elsorvad.Némi tápoldat adagolással egy ideig kedvezően fenntartható a növekedés de nem sok értelme van. Az én kivim 20 éves ,/tudsz róla :)))/ actinidia callosa ,fiu-lány. Talaja közepesen savanyú. A befutott felület 2x2,5m+ a lugas teteje, amely kb 6 m2.Talajcserét azért én is alkamaztam, sőt fenyőkéreggel is takartam, csak gyűjtött esővízzel öntöztem.Ekkora felületen másfél vödör kopasz kivi termett.Nagysága nagyobb egresnyi méret. Gyümölcsét fürtökbe hozza/10-12/db/muskotályos ízű, jól fagyasztható.Alulról növő vesszőit, jobbra-balra és középre elhúzva, gyakorlatilag metszés nélkül befutja a felületet. Intenzív növekedésű.Lombos rövid termőkarokat nevel. Betegsége nálam nem volt.Elég korai kihajtású de mivel említettem, hogy sok elágazású de rövid termőkarokat hoz nem minden rügy hajt ki. Tehát ami elfagy az helyett bőven hoz másikat és ugyanúgy virágzik mintha semmisem történt volna.A porzó növényt csak 80x2,5m magasra engedtem futni. Ennyi elegedendő a beporzáshoz. Dugványozással jól szaporítható.Talán röviden ennyi.Zala megye.