Belohin Creative Commons License 2008.08.08 0 0 3
Nekem van termőképes kivim, több, mint tíz éves.
Katalógusból rendeltem, weiki / bajor kivi néven árulták. Elég apró gyümölcsű, a leírás szerint dió méretű, a gyakorlatban inkább egy hosszúkás köszméteszemnek felel meg. -25˚C-ig télálló.
Sajnos, lakóhelyünk klímája egyáltalán nem neki való, a sok évből csupán háromban hozott gyümölcsöt. Ugyanis tavasszal hamar fakad, és olyankor fagyérzékeny. Nálunk pedig még májusban is gyakori a fagy.
Nagy a lombja, tehát kívánja a nedvességet. Talajban pedig a savanyú kémhatást. Egyszer fahamuval próbáltam "műtrágyázni", és láthatóan nem tetszett neki.

Ami a gyümölcsöt illeti, lehetséges, hogy egyszerűen peches vagyok a bolti nagy kivikkel, de abból még jót nem ettem. Feltehetően (rossz) szokás szerint messze érés előtt leszedik; kemény és vadul savanyú szokott lenni. Utóérlelni sem sikerül, inkább elfonnyad.
A saját termésű viszont fantasztikus, ha jól beérik. Csak így ismertem meg az igazi kivi ízét!