Bocs, ha hosszú leszek.
Szóval, őszintén szólva eléggé sötétnek látom a dolgokat. Ha bejutunk a 8-ba, az már jó, 4-be szerintem esélyünk sincs kerülni, hacsak nem lesz radikális változás (s valószínűleg nem lesz).
Ami nagyobb baj, hogy hosszabb távon sem nagyon látom az előrelépési lehetőséget. Nem látva a mai meccset mondom azt, hogy a lányok hozzállásával komoly gondok lehetnek. Hajdu nyilván nem a levegőbe beszélt, amikor ezt kritizálta.
Nem, nem várom el Hornyáktól vagy a fiatal Tomoritól, hogy Radulovics legyen, mint ahogy Borbástól sem, hogy Kulcsár Anita. Annyit várok el, hogy mindenki, aki címeres mezben játszik, tisztességesen küzdjön minden meccsen. Talán nem túl nagy kérés.
Ami a felkészülést illeti, az elején örömmel nyugtáztam, hogy végre nem a litvánokkal, osztrákokkal meg olyan csapatokkal készülünk, akik kint sincsenek az aktuális világversenyen. De úgy tűnik, ez a sorozat nekünk túl erős volt, és ennyi kudarcélmény már soknak tűnik az olimpia előtt.
Úgy persze nehéz értékelni, hogy a meccsek nagy részét nem volt módomban látni. A románok ellen szerintem rendben voltunk, kint -2, itthon x, simán vállalható.
A többi találkozót - talán szerencsére - nem láttam. A norvégok elleni -14 már figyelmeztető volt. Ekkora zakóba azért nem kéne beleszaladni. És ugyan kikaptunk még kétszer tőlük, de egyre kisebb különbséggel, a dánokat meg meg is vertük, úgyhogy úgy éreztem, javul a formánk.
Hogy mi történt azóta a csapattal (Görbe sérülésén kívül...), azt nem tudom. A Kína elleni bukta talán még benyelhető volt, de az, hogy a kazahoktól kikaptunk, akárki játszott, akárki nem, akár átálltunk már, akár nem, egész egyszerűen szégyen.
Na most ha a játékosok hozzállásával valóban komoly probléma van, az már régen rossz. Nem egy Eb-re vagy vb-re készülünk (bár ott sem nagyon értem a motivációs gondokat), de ez olimpia, a qrva életbe is! Egyszerűen nem tudom felfogni, ilyenkor mi gond lehet a motivációval? Valamennyi játékosnak magába kéne szállnia! Nem, nem a Sinka Laci féle baráti beszélgetésekre gondolok, az az eddigiek alapján szart sem ér.
Hajduval is komoly gondok lehetnek, ha 3 nappal az olimpia rajtja előtt le akar mondani (bármennyire is megértem, hogy el volt keseredve), ezzel a saját inkompetenciáját bizonyítja. Ráadásul emberileg sem túl szimpatikus, hogy a süllyedni készülő hajóról menekülni akar. És akkor, hogy pszichológiailag hogy hat a lányokra, az "igazából kezdem megérteni Németh Andrást" - kvázi már ő is hagyná az egészet a francba-féle nyilatkozat, azt gondolom, aligha kell ecsetelnem.
A "Végig Pálinger fog védeni." nyilatkozata is vállalhatatlan. Tudjuk, hogy ő az egyetlen kiemelkedő kapusunk, és hogy kiélezett szituációkban nagyjából végig ő fog védeni, de hogy bármit csinál, úgyis végig ő lesz bent, ezért inkább le se cseréli, ez egyrészt szakmai hiba (a másik kapust is tűzben kellene tartani, ha nem megy Pálingernek, beküldeni, max. ha nem jön be, visszacserélni Katit), másrészt emberileg szintén vállalhatatlan (ha így is gondolja, egy kapitány ilyet nem mondhat ki). Ja és Herr Orsi innentől mit csináljon? Jöjjön inkább haza, végül is minek is legyen ott, úgyis végig Kati fog védeni.
Újabb érdekes mondata: "Görbicz nélkül mindenkitől kikapunk." Ez egyrészt elég szomorú, ha az egész csapat egy emberre épül, másrészt egy kapitány ilyet sem mondhat ki. Egyrészt túl nagy terhet rak a legjobb játékosára (mégha ő ezt elég jól viseli, akkor is), másrészt ezzel a többieket kvázi leszólja, hogy hát, nem volt nálatok jobb, ezért vagytok csak itt, de nélküle semmit sem értek. Ezzel újabb feszültséggócokat hoz létre a csapaton belül.
Megértem, hogy indulatos volt, jogos is ez, a lányok szégyenletes eredményt értek el, de nyilatkozat előtt el kell számolni háromig (erről Németh András is mesélhetne). Vagyis el kellett volna. És lehetőleg csapaton belül kezelni, megoldani a problémákat, nem megsértődni, széthúzni, odamondogatni, odanyilatkozgatni.
Ezekkel a nyilatkozatokkal számomra végképp bizonyította, hogy a végeredménytől függetlenül teljesen alkalmatlan a magyar válogatott vezetésére.