Hell István Creative Commons License 2008.08.03 0 0 390
Itt is lehet erről olvasni (interjú Krasznaival):

http://www.magyarhirlap.hu/Archivum_cikk.php?cikk=30157&archiv=1&next=0

"- Egy autóbuszt kellett bérelnünk, és egy székesfehérvári fordítóirodában lefordíttatnunk az Európai Emberi Jogi Bírósághoz benyújtandó panaszt. Erre egy politikával egyáltalán nem foglalkozó átlagpolgár is képes. Évek óta szerveztünk utakat Auschwitzba a romaholokauszt évfordulóján, én pedig - az amerikai kormány ösztöndíjával - már jártam az Egyesült Államokban egy tanulmányúton, és részt vettem egy cigány menekülőkről szóló riportfilm forgatásán Kanadában is.
- Mennyi pénzük volt az utazáshoz?
- Tulajdonképpen semennyi. A családok összegyďjtötték és ideadták minden jövedelmüket, a családi pótlékokat és a nyugdíjakat is, amit postatakarékkönyvbe tettem a csóri postán. Az indulás előtt ismerkedtem meg a jeruzsálemi Katz Katalinnal, aki a szüleimmel mint holokauszttúlélőkkel volt kapcsolatban. Az ő megtakarított pénzéből kaptunk 4000 dollárt. De neki nem is árultuk el, hogy Strasbourgba megyünk, úgy tudta, hogy Franciaországon át Kanadába igyekszünk.
- Viszont a Tv2 stábja és Puporka Lajos, a Népszava újságírója elkísérte önöket.
- Puporka Lajos Svájcban franciául érettségizett, segíteni tudott a tolmácsolásban. A tévések is szigorú titoktartást fogadtak másnapig.
- Mára már többen megkapták menedékjogot, a gyerekek iskolába járnak, a felnőttek elkezdhettek dolgozni. Egy család menedékkérelmét viszont elutasították, mert az OPFRA szerint az atrocitások idején nem tartózkodtak Zámolyon.
- Fellebbeztünk. Ha ismét elutasítják őket, területi menedéket kérnek majd, de Magyarországra semmiképpen sem térnek vissza. Olyan uszító nyilatkozatok hangoznak el a kormánypártok és a MIÉP részéről a parlamentben és a sajtóban, hogy ma már egyetlen roma sem érezheti magát biztonságban itthon.
- Az is elhangzott, hogy ,volt KGB-s francia kommunisták" használták fel Magyarország-ellenes célokra a romákat.
- Hétköznapi, egyszerď emberekkel, nem pedig ügynökökkel állunk mindennapi kapcsolatban: tanárokkal, orvosokkal, akik szeretettel, a szolidaritás érzésével fordultak felénk. Bombola Misi bácsiról, aki a legfőbb segítőnk és tolmácsunk, még feltételezni is butaság, hogy KGB-s: ő '56-os politikai menekült, aki egy orosz tank gránátjának repeszeitől sebesült meg 1956-ban. Azok gyalázzák meg '56 emlékét, akik őt és a szolidaritás francia híveit KGB-ügynököknek nevezik.
- Hogyan értékeli ön a menedékkérelem következményeit?
- A francia miniszterelnöknek írt levél azt jelenti, hogy vannak - nyilván sokkal többen is, mint negyvenen -, akiknek Magyarországon fontosak az emberi és az állampolgári jogok és egy megkülönböztetés nélküli, európai demokrácia. Azok a parlamenti képviselők - Fodor Gábor és Bauer Tamás -, akik visszautasították a rasszista rágalmakat az Országgyďlésben, úgy gondolkodnak, mint minden normális ember, amikor mások hisztériát keltenek egy népcsoport ellen.
Azt hiszem, valami olyasmit tettünk, ami a romák és Magyarország javára válhat. Talán egyszer majd a kormány is belátja, hogy a konfliktusos helyzeteket itthon, kormányzati részvétellel kell megoldani, és rossz taktika a cigányok üldözése. "