Ja a :
"megvalósulási stb. tervet készíthet e az ember. "
"egyszerűbbnek tűnő tervet sem készíthetsz el, ha nincs rá jogosultságod."
Ezek szerint egy vizhálózati nyomvonal tervet, egy fűtéstervet és sorolhatnám nem készíthet el magának az ember ?
A terv nem csak a 'hatóság ' tájékoztatására kell . az kell nagyon sok célból, pl. anyag beszerzésre a melósok tájékoztatására stb.
mint írtam ismerve a magyar emberek pöcsét mániáját, meg szemellenzős magatartását - eleve megkerültem a problémát - csak nem fogok egy kb. 1 óra munkáért 20 eft - ot fizetni.
megrajzoltam, elkészítettem a tervkészítés szabályai a szerint, majd egy bt. pöcsétjét rányomtuk - még azt ismondtam a bt sok - 15 - tevékenységi körében szerepe egy olyan , hogy " műszaki szolgáltatás " hát ebben nagyonsok minden belefér, de akkor a szarkezelő vállalat bürokráciáján akartam túl lenni és megoldottam.
Ez a mentalítás nagyjából olyan, mintha ezek után beadványokat, szerződéseket csak ügyvédek készíthetnének.
Sokan nem tudják - még a szerintem pofátlanul kierőszakolt - ingatlan átruházásoknál sem kell ügyvéddel készítettni az adásvételi szerződést - csupán az ügyvédi ellenjegyzés kell hozzá. Természetesen aki nem ért egy szerződés szerkesztéséhez, az bizzon meg ügyvédet.
Sok szerződést lehet ügyvéd nélkül készíteni pl. gépkocsi adás -vételnél stb.
A terv" kell " nagyon sok célból. Pl. azért, hogy lássa a megrendelő mit is fog megvalósítatni, az anyagot beszerezzék, a melósok ne a saját kényük kedvük szerint dolgozzanak. Amikor kész a "projekt" összelehessen hasonlítani az eredeti elképzeléssel, hogy vita ne legyen később. Ami ennek ellenére lehet még így is.
Aztán ha valakinek sok pénze van , készíthet - készítetthet un. megvalósúlási tervet is. Ezt sok "túlterjeszkedő szolgáltató" néha kéri is.
Ja az én gáztervem , mint mondtam. Lett egy engedélyezett a kazános - kéményes megoldásra és egy szintén engedélyezett a konvektorosra , mind kettő szabályos.
Igaz ezek nem megvalósulási tervek. De hát a gázszolgáltató sem örzi az idők végezetéig az általuk engedélyezett saját példányt -irattár, majd selejtezés.
Ennyi !