Dunit Creative Commons License 2008.07.31 0 0 808

Üdv. !

Lenne egypár szakmai, vagy inkább elvi kérdésem !

Építésztervezést   csak megfelelő végzettség és gyakorlat után az ezt engedélyező szerv engedélye alapján (Kamara vagy egyéb  .. nem részletezem ) lehet üzni.

OK.

Na de :

Nekem korábban volt egy  fűtéskorszerűsítésnél egy gáztervezés. Az ezt gyakorló szakembert megkerestem ( a szolgáltató tervellenőre volt  - maszekban megcsinálta - ép. gépész) Engedély Ok.

Aztán jöttek a problémák. Ő ugye a szerelt kéményt  mint tartozékot  kiírta  - akár a tűzhelyt a kazánt szerelvényeket stb.

No gondoltam - vásárolok egy engedélyezett külső un. szerelt kéményt, amit szállítanak, felszerelnek  és adják a megfelelőségi papírt  a szokásos szöveggel : ilyen és ilyen előírások alapján készült a megfelelő agyaggal. Ez az un. kivitelezői nyilatkozat .

Gondoltam sima ügy lesz.

Nem lett.

A kéményseprők játszották az agyukat. Ők szakvéleményt akartak csinálni, na de minek. A tervező ha kiírta a kéményt elvileg kiválasztotta - méretezte ( a táblázatból való kiválasztás is méretezés   szerintem). Tehát ők szakvéleményt akartak készíteni  - jó mondom csináljanak. Jöttek , de ehhez építési engedély kell, addig hozzá sem kezdenek.

Bemegyek az  ép. előadóhoz, elmondom a problémát. Mondja őket különösebben nem érdekli a dolog  - ha szomszéd fel nem dob  - nem foglalkoznak vele. ) Ok. de a kéményesek kötötték az ebet  a karóhoz, addig nem is kezdenek hozzá,  amíg nincs  építési engedély. N aaz építési engedélyhez   ugye terv kell.

Volt egy elég jó engedélyezett homlokzati rajzom. Rá rajzoltam a kéményt, mérettel tipus megjelőléssel stb.. M 1:100 lépték. A gond az volt , mivel gépész tervező,  konstruktőr voltam, tehát jogosultságom  eleve nem volt . 

A kérdésem : saját magának viszonylag egyszerűbb, mondjuk engedélyezési /megvalósulási stb.  tervet készíthet e az ember.

Véleményem szerint igen  - elsősorban  a tartalmi dolgokat kell nézni, ami szerintem megfelelt. Milyen indokkal utasítaná el az önkormányzat ?

Végül a kéményből nem lett semmi, mivel kiderült,   túlméterezett az egész rendszer.

Kazános kéményes fűtés helyett lett  1 db  parapet konvektor

Bevált.

A gáztervező előkapott egy darab rajzot,  kihúzta a kéményt,  a kazánt, és  bele rakott/rajzolt  1 db. konvektort - ráírta javítva  - engedélyezték kivitelezték - a kéményesek elfelejtve.

Más  : Korábban egy szennyvízrendszer használatba vételénél csak  un. megvalósulási terv benyújtásánál adták meg az engedélyt - kötöttek  szerződést a szolgáltatásra.

Ok. terv kell,  legyen. Készítek egy nyomvonaltervet, kiírom a beépített anyagokat, méreteket, tehát rajta van a meglévő állapot .

Egy A3 -ra bőven ráfért. Na de annak a hülye szolgáltatónak csak a  pecsétes papír jó .

Magamnak nincs pecsét.

Kapóra jöjj egyik rokon bt. -je. Mondom :  írd alá, pöcsételd le. Először problémázik, végül a tevékenységi körében benne  volt az un. "műszaki szolgáltatás " megnyugszik. Olvashatatlan aláírás, pöcsét. Be a szolgáltatónak  aki egyébként szerintem túlterjeszkedett - nem hatóság a szarkezelő cég - na mindegy elfogadta. lefűzte,  azóta is az irattárban porosodik.

Kérdésem :  ha a polgár leírja , lerajzolja, benyújtja, van e jogalapja az elutasításnak ?

Szerintem nincs. Aki magának készít tervet  - nem üzleti alapon, elviekben nem utasítható el. Azt kéne ezeknek a hatóságoknak vizsgálni,  ami benne van  - hiszen egy terv egyszerű információ közlő dokumentum. Természetesen a szabályok szerint elkészítve  , úgy hogy a terv olvasható legyen.

És most örömmel olvasom : szerelt kéményhez nem kell építési engedély !

Na ez szép.

Megint más: elvileg a tető téri ablakok beépítéséhez is kell  építési engedély. OK. előírás..

Mondtam van  elég jól kidolgozott  un. homlokzati rajzom az épületről. – Rárajzolom, kiírom az ablakok tipusát, beírom a méretet, meg ami kell (tul lap. stb.). Rövid műleírás  - mi készül, hogy készül stb. Beadom.

Mivel utasíthatnak el ?

Megállná e a helyét,  ha elutasítás esetén pert indítanák a jogtalan elutasítás miatt.

Ennyi !

D.

Előzmény: crawen (805)