Üdv. !
Lenne egypár szakmai, vagy inkább elvi kérdésem !
Építésztervezést csak megfelelő végzettség és gyakorlat után az ezt engedélyező szerv engedélye alapján (Kamara vagy egyéb .. nem részletezem ) lehet üzni.
OK.
Na de :
Nekem korábban volt egy fűtéskorszerűsítésnél egy gáztervezés. Az ezt gyakorló szakembert megkerestem ( a szolgáltató tervellenőre volt - maszekban megcsinálta - ép. gépész) Engedély Ok.
Aztán jöttek a problémák. Ő ugye a szerelt kéményt mint tartozékot kiírta - akár a tűzhelyt a kazánt szerelvényeket stb.
No gondoltam - vásárolok egy engedélyezett külső un. szerelt kéményt, amit szállítanak, felszerelnek és adják a megfelelőségi papírt a szokásos szöveggel : ilyen és ilyen előírások alapján készült a megfelelő agyaggal. Ez az un. kivitelezői nyilatkozat .
Gondoltam sima ügy lesz.
Nem lett.
A kéményseprők játszották az agyukat. Ők szakvéleményt akartak csinálni, na de minek. A tervező ha kiírta a kéményt elvileg kiválasztotta - méretezte ( a táblázatból való kiválasztás is méretezés szerintem). Tehát ők szakvéleményt akartak készíteni - jó mondom csináljanak. Jöttek , de ehhez építési engedély kell, addig hozzá sem kezdenek.
Bemegyek az ép. előadóhoz, elmondom a problémát. Mondja őket különösebben nem érdekli a dolog - ha szomszéd fel nem dob - nem foglalkoznak vele. ) Ok. de a kéményesek kötötték az ebet a karóhoz, addig nem is kezdenek hozzá, amíg nincs építési engedély. N aaz építési engedélyhez ugye terv kell.
Volt egy elég jó engedélyezett homlokzati rajzom. Rá rajzoltam a kéményt, mérettel tipus megjelőléssel stb.. M 1:100 lépték. A gond az volt , mivel gépész tervező, konstruktőr voltam, tehát jogosultságom eleve nem volt .
A kérdésem : saját magának viszonylag egyszerűbb, mondjuk engedélyezési /megvalósulási stb. tervet készíthet e az ember.
Véleményem szerint igen - elsősorban a tartalmi dolgokat kell nézni, ami szerintem megfelelt. Milyen indokkal utasítaná el az önkormányzat ?
Végül a kéményből nem lett semmi, mivel kiderült, túlméterezett az egész rendszer.
Kazános kéményes fűtés helyett lett 1 db parapet konvektor
Bevált.
A gáztervező előkapott egy darab rajzot, kihúzta a kéményt, a kazánt, és bele rakott/rajzolt 1 db. konvektort - ráírta javítva - engedélyezték kivitelezték - a kéményesek elfelejtve.
Más : Korábban egy szennyvízrendszer használatba vételénél csak un. megvalósulási terv benyújtásánál adták meg az engedélyt - kötöttek szerződést a szolgáltatásra.
Ok. terv kell, legyen. Készítek egy nyomvonaltervet, kiírom a beépített anyagokat, méreteket, tehát rajta van a meglévő állapot .
Egy A3 -ra bőven ráfért. Na de annak a hülye szolgáltatónak csak a pecsétes papír jó .
Magamnak nincs pecsét.
Kapóra jöjj egyik rokon bt. -je. Mondom : írd alá, pöcsételd le. Először problémázik, végül a tevékenységi körében benne volt az un. "műszaki szolgáltatás " megnyugszik. Olvashatatlan aláírás, pöcsét. Be a szolgáltatónak aki egyébként szerintem túlterjeszkedett - nem hatóság a szarkezelő cég - na mindegy elfogadta. lefűzte, azóta is az irattárban porosodik.
Kérdésem : ha a polgár leírja , lerajzolja, benyújtja, van e jogalapja az elutasításnak ?
Szerintem nincs. Aki magának készít tervet - nem üzleti alapon, elviekben nem utasítható el. Azt kéne ezeknek a hatóságoknak vizsgálni, ami benne van - hiszen egy terv egyszerű információ közlő dokumentum. Természetesen a szabályok szerint elkészítve , úgy hogy a terv olvasható legyen.
És most örömmel olvasom : szerelt kéményhez nem kell építési engedély !
Na ez szép.
Megint más: elvileg a tető téri ablakok beépítéséhez is kell építési engedély. OK. előírás..
Mondtam van elég jól kidolgozott un. homlokzati rajzom az épületről. – Rárajzolom, kiírom az ablakok tipusát, beírom a méretet, meg ami kell (tul lap. stb.). Rövid műleírás - mi készül, hogy készül stb. Beadom.
Mivel utasíthatnak el ?
Megállná e a helyét, ha elutasítás esetén pert indítanák a jogtalan elutasítás miatt.
Ennyi !
D.