Szerintem sincs idegesítőbb, amikor az ember éves munkája, metszés-permetezés kb. 10-15 perc alatt oda...
Külföldön (pl. a szomszédos Ausztriában) már régóta használnak intenzív almaültetvényekben jéghálót.
Ezt valahogy így kell elképzelni:
http://www.koroskabel.hu/agrifrucht/index1.html
Az usákoknál pl. Michiganben pedig teljesen simán, Raschel hálót húznak ki a sorok fölé.
Ha ilyen szélsőséges marad az időjárás, akkor sajnos minden évben lehet számítani jégverésre. Ezt a technológiát szerintem szőlőben is lehet alkalmazni. Persze, nem 5-10 hektárokon, de a néhány száz négyzetméteres hobbi-ültetvényekben mindenképpen. Raschel hálóból egy 8*50 m-es tekercs kb. 20000 Ft. ezzel 400 m2-t lehet takarni. Kordonos művelésnél minden második oszlopsort kellene meghosszabítani valamivel (vagy új telepítéseknél eleve hosszabbat használni), Horganyzott drótból meg huzalfeszítőkből meg lehet csinálni a vázat, ez jeletkezne még plusz költségként.
A meterológósok már egész jól tudják prognosztizálni a jégesőre való hajlamot, ilyenkor arra a pár napra ki kell feszíteni a Raschelt a szőlő fölé. Ez nyilván csak akkor kivitelezhető, ha az ember közel lakik a szőlőjéhez, vagy a szőlő egyenesen a hátsó kertben van... :) De használható a háló árnyékolásként is az átkozott 40 fokos melegekben is. Tavaly rengeteg napégett fürtöt láttam. (Mondjuk nálunk homok van, ami nagyon fel tud hevülni)
A hálónak (mint majdnem minden műanyagnak) a nap UV sugárzása a legnagyobb ellensége. Az élettartamát tekintve, ha csak a jégveszélyes hónapokban hasznájuk, akkor simán 8-10 éig is jó egy háló. Vagy még tovább is. Nekem a fóliaházakon negyedik vagy ötödik éve van fent ugyanaz a háló folyamatosan áprilistól szeptemberig, és még semmi baja, néhány szakadástól eltekintve, mert beakadt valahova én meg megrántottam.