Annus Adriánnak pedig az volt a bűne, hogy a WADA-nak nem volt elég az, hogy négyszer vettek (megfelelő mennyiségű) vizelet mintát és egy ötödiik mintát is akartak tőle venni. És ezért szabályos hajtóvadászatot folytattak Annus Adrián után.
Ami azért is abszurd, mivel a szabályzat akkor kettő - azaz kettő - mintát írt elő kötelezően. A WADA-nak ennek a duplája sem volt elég. Holott mind a négy minta negatív eredményt hozott.
Ha a WADA az előírt kettő helyett négy mintából sem tudott megfelelő eredményt produkálni (amit akartak, tehát a bűnösséget), akkor az nem Annus Adrián bűne. És amit a szabályzattal ütköző módon a WADA produkált Annus Adriánnal csak azért, hogy egy ötödik mintát is vegyen tőle, szintén sérti az emberi méltóságot.
Annustól azért vették el az aranyat, mivel az indok szerint nem működött együtt a WADA ellenőreivel. Csak azt nem tették hozzá, hogy ez az együtt nem működés az ötödik minta megszerzéséért folytatott csatában történt. A szabályzat szerint kettő mintát volt köteles a a sportoló adni, ebben együttműködött Annus Adrián a WADA-val. Sőt, nemcsak kettőben, hanem négyben. Úgy hogy a magam részéről tökéletesen megértem, hogy Annus Adrián az ötödiknél már azt mondta: elég volt.
Ezért is volt számomra döbbenetes, hogy Schmitt Pál sem állt ki a két sportoló mellett. Pedig meg kellett volna védenie őket. És én hiszek az azóta már elhunyt Gyulai Istvánnak, aki annak idején egyedül állt ki a két sportoló mellett. Biztos vagyok benne, hogy ha csak egy hajszálnyit is sárosak lett volna, már csak tisztéből kifolyólag is, nem állt volna ki mellettük Gyulai István.