turtur Creative Commons License 2008.07.18 0 0 1345

Már régebben is mondtam, hogy nem kell a vitát pörgetni, mert nincsen rá szüksége. Biztos van akit feldob óránként x beírás, de a tamana nem ilyen szerintem.

Soha nem mondtam azt sem, hogy ez a vita lenne a tamanakutatás központja. Mint afféle kísérletező elme azért nyitottam e vitát, hogy egyrészt mások is tudomást szerezzenek a tényekről, másrészt viszont azt hittem, e tények másokban is érdeklődést váltanak ki. Nos, a helyzetkép vegyesre sikeredett.

Te bedobtál itt kismillió görög cuccot. Ha nagyon akartad volna, elmehettél volna Kovács Gyulához vagy más itthon dolgozó kutatóhoz, akiknek birtokukban van Bátor teljes hagyatéka. (Egy jó része nekem is megvan, de ettől még nem tekintem magam szakértőnek.) Már a névazonosítás sem hasraütésre megy, hanem a megfelelő névtárak használatával, figyelemmel a névszerkezetekre is. Ehelyett görögországi lelkesedésed nyomán olyan bizonyítatlan nevekkel kínáltad meg a vitát, amivel én semmit sem tudtam kezdeni. Ezt különféle formákban jeleztem is, de te csak sértésnek vetted a figyelmeztetéseket. Én ennek tudom be a sértettségedet a takarítás miatt, de valójában beszálltatok egy humorosnak látszó gyalázkodásba. A Tamanával nem fog senki jópofáskodni meg gyalázkodni - ez már biztos.

Vámos Tóth Bátor alaposan kidolgozta a tamana nevek felkutatásának módszertanát. Ezt bárki, aki kutatni szeretne, elérheti a megfelelő csatornákon keresztül. Ebből az is következik, nem itt kell bejelenteni a Kisszamost elsőre, hanem Kovács Gyulánál. Remélem érjük egymást.

Más

Ami a Tamana további sorsát illeti, meg kell mondjam neked, hogy az index az itt fellelhető közönsége miatt tök alkalmatlan hely vitára. Mondhatom úgy is, hogy a szabadszájúság fellegváraként ellenséges környezet.  Volt itt kötözködő, ellenséges, spanyolőst kereső és sok más álruhás vitázó, akik semmit sem értettek meg Bátor elgondolásából. Leginkább azon igyekeztek, hogy valamiféle ősmagyar cimkét ragasszanak a tamanára, meg a jól ismert "mindenki magyar volt" toposzt aggassák rá, miközben folyamatosan arról értekeztem, hogy a névhalmazzal EZUTÁN kellene valamit kezdeni. Cervantes utódai mégsem akarták e tényeket elolvasni, inkább a saját prekoncepciójukat akarták ráerőltetni a vitára.

Tamanaőr a honlapján több szerzőt is idéz azzal kapcsolatban, merre is lehetne elindulni a történelemben az azonos helyneveket összekapcsolandó. Ezek közül azonban csak egy tett közzé eddig olyan tanulmányt, amely Bátor helyneveit Zala megye vonatkozásában egyáltalán feldolgozni kívánta. Az eredmény számomra eléggé megdöbbentő: a zalai helynevek Ázsia és a Csendes-óceán szigetvilágában alaposan észlelhetőek. Érdekelne, mi lehet ennek az oka.

Ezzel szemben eddig a vitapartnerek mindig azt firtatták, hogy van-e nyelvészeti alapja mindennek, meg sok egyéb mást is, de soha nem akarták tudomásul venni, hogy a továbbiakról nem indult még kutatás. Ehelyett a toposzok ragasztgatásával megelégedtek rövidtávon, a hosszú meg nem érdekli őket. Leginkább azt tartották fontosnak, hogy a "rohadék" magyarokat beledöngöljék a földbe - de ugye ez is sántít, mert ők kezdték el a Tamana "ősmagyarságát" nyomatni.

Összegezve, jól gondold meg miket írsz ide, a lehetséges vitázóknak méginkább.