moonshadow Creative Commons License 2008.07.14 0 0 799

Sziasztok!

 

Leírnám én is a tapasztalataimat:

Ápr. 10 én kaptam az első adag kefírgombát.

Hamar felhizlaltam napi 1 l tejhez, közben adtam a családban másnak is és sikerrel használják.

 

Hatására azt tudom mondani, hogy rögtön a fogyasztás után már üdébb lesz tőle az ember és nagyon jó alapot ad egy fokozott munkatempójú nap elviselésére.

Részemről eléggé érzékeny vagyok a kajákra, egy délben óvatlanul elfogyasztott mekdonáldszos kaja pl. elálmosít és elnyom egész délutánra, meg a gyomromat is hazavágja, ezzel szemben a kaukázusi kefír éppen ellenkezőleg hat: energikussá teszi az embert, könyebben koncentrálok, többlet erőt érzek, mintha feltöltődne tőle az ember. És az a vicc, hogy mindehhez nem kell mindenféle vitamin bogyókra vagyonokat költeni, hanem itt ez a természetes gomba és magadnak csinálod.

Tulajdonképpen szimbiózisban élhetünk ezzel a gombával, mi adjuk neki a tej táplálékot, ő pedig adja nekünk a kefírt, ebből mindkét fél profitál. :)

Az elején átmenetileg voltak ingadozások amíg hozzá nem szoktam, de mintegy két heti fogyasztás után már teljesen ráálltam.

Az ízét kedvelem, sőt manapság már kívánom is a "kefírem! :)".

Testsúlyt beállítja: aki sovány, optimálisra hízik, mert energiadús, aki túlsúlyos, az meg ledaja, mert a kefír mellett egyre kevésbé kívánjuk az egyébként nassként elfogyasztott hizlaló dolgokat.

Amire ügyelni kell, hogy lehetőleg ne igyunk kávét, kólát, sört vagy egyéb olyat aminek hatása ellentétes a kefírével, mert egyrészt elrontja a hatást, másrészt egy idő után megunjuk, mert azt hisszük, hogy nem működik.

Pedig működik, csak ne igyunk mellé "mérgeket".

Ha valaki nem tud megvállni a kávéjától, inkább időzítse úgy, hogy a kávé után és lehetőleg hosszabb idő elteltével igya meg a kefírt, mondjuk 1 óra múlva.

ezek saját tapasztalatok, lehet, hogy másnál másként működnek.

 

Erjesztés:

Ma már 1 l tejből erjesztek, és mindig ennyiből.

A kefírgomba kb. 5-7 dl. lehet, de mivel mindig 1 l tejet kap, ezért nem növekszik ettől többre. Nem mindig szűröm le aznap, van amikor kétnapos kefírt készítek, az már elég tömény, nagyon nehéz, különösen, hogy ennyi gombával készítem.

Legjobban nekem az egy-másfél napos kefír vált be, annyi gombával amennyit 1 l tej folyamatosan életben tart. Mert egy idő után nem szaporodik tovább, hanem szintentartódik. Legalábbis eddigi tapasztalataim szerint.