A HDReady vs FullHD vitához:
Senki nem vitatja, hogy egy fullHD készülék jobb, több, szebb, mint egy HDReady. De próbáljunk meg józan ésszel gondolkodni, és minden érvet a mérleg serpenyőjébe tenni. Nem csak a tévé áráról van szó, hanem a fullHD műsorforrásról is, az átlagos nézési távolságról, stb.
Az én példámból induljunk ki. Szívesen vettem volna 50" fullHD tévét, viszont HDReady Pana 42" PV80-at vettem. Miért?
1. Sokalltam ~+100 eFt-ot a FullHD-ért (kérjük itt az azonos márkájú és tudásszintú HDReady vs. FullHD készülékek árát összehasonlítani, vagyis PV80 vs PY80)
Sokalltam a 42" és 52" közti árkülönbséget is.
2. Jelenleg is csak UPC bronz analóg csomagom van, 2690-ért. Ha HD digitálisra váltanék, azt 9000 alatt nem úsznám meg havonta, vagyis ez további havi minimum 6000 Ft, és nem sokat kapok a pénzemért. Ugyanakkor az 1080i adás elég ritka, de még a 720 soros is. Oké-oké, tányérossal biztos többet lehetne fogni.
3. Egyéb FullHD források még igencsak drágák (Blu-Ray lejátszó és lemezek)
4. 21"-ról váltottam, az élmény így is leírhatatlan
5. Pillanatnyilag kizárólag tévénézésre (analóg) és DVD-zésre használjuk, ehhez felesleges a fullHD, a PV80 képe így is csodálatos.
6. Átlagos néző minimum 2, de inkább 3 méterről nézi a tévét, 50" alatt ehhez felesleges a fullHD, olyan távolságból a szemed felbontóképessége nem éri el a fullHD szintet.
7. Az árak rohamosan esnek. Pár év múlva, amikor már csak fullHD lesz, és a szolgáltatók is olcsóbban fogják mérni a digitális és HD adáscsomagokat, és széles körben elérhetőek lesznek a HD és FullHD tartalmak, szerintem akkor érdemes majd fullHD-re váltani.
8. (ez nem érv, csak észrevétel). Jelenleg sajnos még a fullHD plazma tévék fogyasztása jóval nagyobb egy HDReady készülékénél).
Összefoglalva, 50"-ig szerintem igenis józan választás egy átlagos embernek a 720 vagy 768 sor felbontású, nem fullHD tévé (szándékosan nem írtam HDReady-t, mert a FullHD tévé is HDReady.), és igenis van létjogosultsága.
Lehet már kapni XC60-as Volvót is, tisztában vagyok vele, hogy jobb, szebb, többet tud, mint az S40-esem, de nincs rá szükségem, az én igényeimet az S40 is tökéletesen kiszolgálja.
Akinek Suzukira van pénze, nem fogod tudni meggyőzni, hogy vegyen egy Mercit csak azért, mert nagyobb, kényelmesebb, gyorsabb, stb.