Szetka Creative Commons License 2008.07.04 0 0 813

Sziasztok!

Tudna valaki hozzáértő nekem segíteni?

Szabadfelhasználású jelzáloghitelről lenne szó.

Én azt vallom, hogy nem szabad a hitelt hosszútávra felvenni, hisz csak a kamatok és a visszafizetendő végösszeg növekszik, kényes egyensúlyra van szükség a vállalható törlesztő részlet és futamidő között.

Én 8-10 évet javaslok, de a hitelközvetítő azt mondja, hogy nem szokták ilyen rövid időre felvenni ezt a fajta hitelt, ha a helyzet úgy hozza, lehet előtörleszteni is.

(Mondjuk nekem az, hogy "nem szokták", az nem elég nyomós érv a másik igazának elfogadására.)

A kérdésem az lenne, hogy egy vállalható mértékű, rövidebb futamidejű hitellel szemben van-e valami hátránya annak, ha hosszabb (20-25) évre történik a futamidő meghatározása, de esetlegesen egy-két előtörlesztés beiktatásával közben ez a futamidő lerövidül, vagyis a hitel előbb kerül visszafizetésre???

(Én még úgy tanultam, hogy hitelnél minél kevesebbet, minél rövidebb időre; de az előtörlesztéses dolognál nem tudom, hogyan módosulnak a költségek, ha a törlesztőrészlet meghatározása - bonyolult képlet alapján - a hitel felvételekor hosszabb futamidőre, és és ezáltal nagyobb tartozásra történik. Egyszerűen csak átszámolják?)

Nagyon köszönöm, ha valaki érdemben tud válaszolni.