Törölt nick Creative Commons License 2008.07.03 0 0 125

Mit mondjak? Costa Rica szerelmese vagyok, imádom Mexikót ( nem a szokásos üdülőhelyeket) és a Panama Csatornán való átkelés nekem óriási élmény volt. Addig nem is tudtam, hogy kis gőzmozdonyok húzzák, emelik át a nagy hajót). Cartagena, Kolumbiában pedig (egy dollárért az igaz, dehat Krisztus koprsóját se őrizték ingyen) megsimogathattam egy tündéri bébi lajhárt, egy nappal azelőtt, hogy a costa ricai dzsungelben az idegenvezetőnk többször is hangsúlyozta, hogy lajhárt soha, de soha meg ne érintsünk, mert a kesú-dió fán él, és a kesú ( emberi kezelés előtt) borzasztóan mérgező, tele leszünk kiütésekkel!!! Nem lettem, de megtanultam a leckét. Legközelebb kesztyüben...

A Coral Princess a Sun testvérhajója, mi azon voltunk, valahol a Karib szigeteken. Klassz volt. A Coral kisebb, mint a Grand, mert a Panama csatorna korlátozza a méretet. Igy is döbbenetes, hogy miként fért át. Éppencsak. A Panama hajózásokon kaptok egy bekeretezhető igazolást is arról, hogy átkeltetek. Egy ismerős vitorláshajóval tett meg az utat, sokezerbe kerül az engedély.

Ha ezt az utat választod, gyorsan iratkozz fel a szervezett utakra, amiket kiválasztasz, mert rém gyorsan elkelnek a helyek. Cartagenaban nem ajánlom, hogy külön kóboroljatok, veszélyes ország Kolumbia, de a városnéző buszra vigyáznak nagyon. Panamán elég a hajóról csodálni a csatornát és elgondolkozni azon, hogy miféle őrzést igényel, és mi történne, ha valami történne.

Costa Ricáról is tudok adni pár éceszt, ha kérsz... A Föld legszebb országa, szerintem.

Szóval, én erre az útra mennék, mert egyrészt kisebb a valószinüsége, hogy mindenhová eljutok mégegyszer, mintha a karib utat választanám, másrészt a Karib Szigetek szépek (tudnak lenni), de Curacao és Bermuda kivételével szinte egykaptafák...

Az, hogy a hajó a legnagyobb-e, nem számit, illetve csak a ki-beszállást lassitja.

Ennek az útnak az előnye még, ha nektek előny, hogy Floridából indultok és Kaliforniában köttök ki. Be lehet iktatni egy pár napot mindkét helyen, és ajánlom, tegyétek is meg.

A Cruise Critic site-on olvasgasd mások véleményét erről az útról.

Előzmény: renesains (124)