Izram Creative Commons License 2008.07.02 0 0 6209
Utcai autokba egeszen nyugodtan tankolhatnatok 91-es benzint is...ha meg lehetne kapni...semmi jelentosege,hogy 100-as vagy 95-os..vagy 98-as...

Oktanszamnoveleses mizeriat termeszetesen el kell felejteni!

A regi autokba ugyan nem volt...de az utobbi 20 evbe szinte minden normalis autoba szereltek kopogas erzekelo szenzorz...turbokba vegkepp....ha szar benzint tankolsz ugyis allitani fog az elogyujtason...tehat vegkepp semmi jelentosege!

Sok even keresztul motorspotban tettem-vettem....2T motorok 100 ccm, 30 le korul....meg itt is sok esetben en jobban kultivaltam a 95-os benzit...es megsugom, elhanyagolhato kulombseg volt akar a 98-as akar a 124-es (igen 124) benzin kozott...csak veszodni kellett vele..suritest atalakitani meg aprosagok...egyszeruen nem erte meg...a tobb ezer forintos benzinarakrol nem is beszelve....

Neha a helyzet megkivanta, 102 esetleg 106-os benzint is hasznaltunk...a 90-es evek kozepen meg annak is 400 forint volt literje....szazhalombattan a hexan kft.-nel lehetett venni....szerintem meg ma is lehet...de azt 1000 forintos literar nem tul csabito :)

Tehat megnyugtatok mindenkit....egeszen nyugodtan tankoljon 95-os benzint a gepbe...feleslegesen nagyobb oktanszammal bohockodni...egyszeruen semmi jelentosege...ha a surites ugy volna belove, hogy meg eppen nincs ungyulladas akkor lenne jelentosege...de ezek a motorok olyan messze allnak etto mint ide kuba :) Meg a versenysportban sem allitod ennyire hatarra!

Amivel sokat lehet dobni az auto teljesitmenyen, ha hutod a benzint...sokszor hutobol tankoltunk...5 fokos benzin sokkal jobban viselkedik meg az 50 fokos :) De az mar mas tema!

Eloszeretettel szarakodunk a benzin oktanszamaval....a gazolaj cetanszamat meg 10-bol 8 ember nem ismeri....az meg mi? Aztan megis a dieselekbe tankolgatunk minenfele szir-szar olajat...a petroleumtol a faradtolajig mindent....ott erdekes nem lihegjuk tul :) Pedig ott aztan vannak kulombsegek!

Az olmozott benzinhez meg meg annyit ,hogy biza azert ott van kulombseg...nem csak az oktanszamot noveltel vele regen...ma mar maskepp teszik ugye....hanem az olom kente is az alkatreszeket....tehat az azert jo szolgalatott tett....ma mar valoszinuleg ugyan ugy adalekolva vannak az uzemanyadok, ezert nem sinylik meg azok a kocsik sem az olompotlo elhagyasat amik maskulonben igenyelnek....ertsd: bogar mai benzinnel, olompotlo nelkul!
Előzmény: szeda_1970 (6208)