Könyvajánló egy nemrég megjelent kötethez:
Égbôl kapott történetek
Jánosi Józsefné nyugdíjas légiutas-kísérô 40 éves maléves pályafutás után 2008- ban írta meg az Égbôl kapott… – Egy stewardess emlékei címû könyvét, amelyben legérdekesebb fedélzeti élményeit és emlékeit osztja meg az olvasókkal.A könyvet elhunyt férjének, Jánosi Józsefnek, a Malév volt repülôgépparancsnokának ajánlja.
– Miért írtad meg ezt a könyvet?
– Negyven évet töltöttem el a Malévnél egy különösen szép munkakörben, légiutas-kísérô voltam. Különbözô pozíciókban dolgoztam, voltam oktató és csoportvezetô is. Amikor nemrégiben nyugdíjba mentem, sokáig gondolkoztam azon, hogy milyen csodálatos is volt ez a negyven év, egyre jobban foglalkoztattak az emlékek, hogy milyen sok helyet láttam a világon. Nyugdíjba vonulásom után ráébredtem, hogy többet nem mehetek dolgozni, és egy életformával kell felhagynom. Úgy éreztem, hogy az a sok emlék, amit átéltem, kikívánkozik belôlem.
– Mirôl szól a könyv?
– A könyv kronológiai sorrendben mutatja be az eseményeket a hatvanas évektôl egészen napjainkig. Benne vannak a hôskornak a nehézségei, kis, rövid történetek híres emberekrôl, akikkel a fedélzeten találkoztam. Ilyen volt Sylvester Stallone, Freddy Mercury, Rod Stewart – és Kádár János. Remélhetôleg ezek a történetek rávilágítanak arra, hogy egy egy-két órás úton milyen hatás éri az embert, ha ilyen hírességekkel találkozik.
– Ezek a történetek csak a saját repülésed történetei, vagy van benne a férjeddel együtt átélt közös emlék is?
– Nagyon sok közös élményem volt a férjemmel is, de ezek a történetek a saját repülési történeteim.
– Kiknek szántad a könyvet?
– Kollégáknak és külsôsöknek egyaránt. Ha a fiatal kollégák olvassák, akkor egy kis betekintést kapnak abba, hogyan is kezdtük a repülést, milyen volt a hatvanas évek vége, a hetvenes évek eleje, vagyis a kezdeti idôszak a Malévnél. A régi kollégákban sok régi emlék elevenedhet fel olvasás közben, amelyeket közösen éltünk át. Azok számára pedig, akik nem a repülés világában dolgoznak, önmagáért is érdekes és szórakoztató lehet, hogy mi minden történik a fedélzeten.
– Amióta kiadtad a könyvet, volt-e már visszajelzés?
– Nagyon sokan fölhívtak a kollégák közül, hogy nagyon élvezték a könyvet, és szinte le sem tudták tenni. Jólesett a gratulációjuk. Sokan visszajeleztek, hogy nagyon tetszett nekik a könyv, nagyon élvezetesnek találták...
A könyv minden nagyobb könyvesboltban kapható