nem hittem volna, hogy te tényleg komolyan tetted fel ezek a kérdéseket és választ vársz rájuk (vagy legalábbis kiváncsi vagy a válaszok természetére).
"tudják-e, hogy tibet milyen közigazgatási státuszt élvez? hogy nagyobb autonómiát élvez mint katalónia vagy baszkföld spanyolhonban?"
- csúsztatás. ez most hogy jön ide?
"tudják-e, hogy a tibetiek a kínai alkotmányban az államalkotó nemzetiségek közé vannak sorolva?"
- nyílván, mivel Tibet Kína elidegeníthetetlen része (szerintük). nem volt más választásuk, mint közéjük sorolni a tibetieket. egyébként őszintén nem tudom, mit akarhatsz ezzel bizonyítani.
"tudják-e, hogy a tibeti nemzetiségieknek (vagyis a kik originale tibetiek és nem han kínaiak), azoknak nem kell adót fizetniük (teljes körű adómentességet élveznek)"
- ha választhatnának, hogy adómentesség vagy szabad vallásgyakorlat (dalaimálástólmindenestül), szerinted mit választanának? ne, inkább ne mond meg.
"tudják-e, hogy tibetben a közoktatást, a munkahelyeket, a modern földművelést, a közúti és vasúti infrastruktúrát, a közvilágítást, szennyvizrendszert, ivóvizrendszert, gázfűtést, stb a kínaiak vitték be?"
- ez egyrészt így, ebben a formában nem igaz. másrészt ők ezt ilyen áron nem akarták. nem mintha lett volna beleszólásuk. Lhászában már lassan több a han, mint a tibeti. a város csak nő és nő, de nem a tibetiek számára... és hidd el a közúti és vasúti infrastruktúrának sincs semmi köze a tibetiek igényeihez.
- mit akarsz ezzel mondani? nyílván nem képzeled, hogy ha nincsen Kínai megszállás, akkor a tibetiek azóta is villany nélkül lennének.
"tudják-e, hogy a komcsik előtt a nem papi hivatást élő tibetiek a papok kvázi "rabszolgáiként" éltek? (igaz mao sem volt jobb náluk, de most régóta vége a maoo korszaknak!!!)"
- nem tudtuk. mert nem igaz. ha tényleg olyan kurva szar volt nekik, és most olyan jó (gázfűtéssel, hidakkal, bányákkal, vasúti infrastruktúrával), akkor miért hagyja el annyi tibeti a hazáját? kibszott mazoisták? telhetetlenek, és inkább nyugatra mennek, mert ott még ennél is jobb lesz az életük?
"mao idején bezzeg nem volt ekkora szájuk a free tibet mozgalmistáknak - pedig akkor igazán szükség lett volna az elnyomás elleni fellépésre, de most ez elkésett, out-of-date"
- a CIA megtette amit lehetett. nem volt elég.
"ha kína elzárná a gázt, villanyt, vezetékes vizet, megszüntetné a vasúti és légiforgalmat tibettel szemben, akkor tibet ott posztulna meg, és halna éhen mindenki"
- ha a kínaiak oda se mentek volna, akkor több ezer tibetinek nem kellett volna meghalnia.
"ha meg a han kínaiakat kína más tartományába kitelepíteni tibetből, akkor még a közoktatás, és munkahelyek is megszünnének tibetben"
- ezt hogy kell érteni? sejtem, de nem akarom elhinni, hogy komolyan gondolod. csak han kínai van annyira képzett, hogy tanár lehessen? a hanok adnak munkát a tibetieknek? és ki adna ezeknek a han kínaiaknak munkát, ha kitelepítenék Tibetből más kínai tartományokba, ahogyan írod? tisztában vagy vele, hogy mennyien vannak? nem kérdés, hogy melyik fél szívna nagyobbat. bár persze az egész felvetés hülyeség.
"a többség ezen a fórumon, hogyis mondjam finoman, igencsak alultájékozódott tibet ügyben és csak a kína ellenes free tibet propagandákból merített hülyeséget szajkózza"
"ha nem kína, akkor india tenné rá a kezét, vagy valamelyik nyugati ország"
"kínának van személyes tapasztalata milyen nyugati gyarmatnak lenni (vagy japán megszálltnak) gondolom ezen a kínával is foglalkozó (hiszen ismerete nélkül tibetről vitázni enyhén szólva komikus) a fórumon..."
- tájékozottságod erősen megkérdőjelezhető. más a kína ellenes free tibet propagandából merít, te meg a kínai propagandából (nagyon ismerősek az érveid...). és úgy tűnik nagyon keveset tudsz Tibetről. és Kínáról is. már pedig ezek nélkül enyhén szólva komikusak a hozzászólásaid. vagy legalábbis felesleges. én meg voltam olyan marha és válaszoltam... én basztam el. bocs mindenkitől.