krizsi_l Creative Commons License 2008.06.29 0 0 92
0. Vásárlás: a puha (nem aszott!!) könnyű a legjobb. Ez a zsenge termés. A kemény,. nehezebb az érettebb. Az isjó. Kicsit karakteresebb az íze és több a magja.

1. Megsütni a padlizsánt. Lehetőleg grillen, faszénen. Semmi esetre sem mikróban. Lényeges, hogy a héja megpörkölődjön. Városi emberek szokták úgy is, hoyg a gázrózsán mozgatva-forgatva sütögetik. Akkor jó, ha a héja megfeketedik, törőssé válik.

2. Megpucolni, lehántani az itt-ott elszenesedett héjat. Mindenféle ellentétes híresztelésekkel szemben szabad fém eszközöket használni. Nem baj ha a lehúzott, leszedegetett héj alatt helyenként megpörkölődött, megbarnult a beltartalom. A tisztítás után engedhet levet. Kevés nem baj, ha több le szoktam önteni.

3. Villával összetörni a sült padlizsánt. Nem turmixolni! Az egy trutyit eredményez. Törés közben olajat önteni rá. Nem szoktam válogatni, ami van. Olivával is lehet, de teljesen jó nélküle is.A kevergetés-törés közben kivilágosodik, fényes lesz . Az oalj mennyisége tetszés szerinti. Ha tú sok nagyon tacsakos lesz. Jól figyelemmel kisérhető.

4. Fűszerezés: kevés só, még kevesebb bors. Kényes a mennyiségekre. Picivel több és eluralkodik rajta. Kóstolgatni kell. Tipikusan a még nem jó, még nem jó - már nem jó ügy :)

5. Hagyni kihűlni. Kihűlés után lehet vöröshagymát adni hozzá. Nagyon apróra vágva. Én a jb 1 kg nyers padlizsánhoz egy kis-közepes hagyma felét szoktam összevágni.Melegen nem, szabad beletenni. Legjobb a lila hagyma, vagy más csemege.

Megenni :)

Előzmény: dext (91)