Ez a lé most készült először. Már csak azért is, mert most lett annyi egresem. A rendszeres kén permetezés megvédte végre a lisztharmattól.
Gyerekkoromban nagyanyámék csináltak sok pöszméteszörpöt, és emlékszem, hogyan készült. Ezt próbáltam rekonstruálni.
A megtisztított egresszemeket kettévágjuk, hogy az íze, leve kijöjjön. Minél több fajta, annál jobb. Bár a gyerekkori csíkospöszméte talán végleg elveszett, talán sárga még van valahol. pirosat nemrég tudtam beszerezni. A régi kertek sincsennek már meg. Sajnos.
Arányok érzékeltetése végett azt írom le, hogyan készült ez, mivel nagyanyám, amikor annakidején kérdeztem, mit, mennyit használ a receptekbe, azt válaszolta: olyan gondolomformán:) Tehát ez autentikus mértékegység:)
Ez kb 3 liter bogyó volt, 1 kg kristálycukor feloldva meleg (nem forró) vízben. 3 db citrom felkarikázva. A szalicil helyett, amit régen használtak én két kávéskanál citromsavat, és egy kávéskanál nátriumbenzonátot tettem bele. Lefedve a szobában, hűvös helyen állt egy napig. Leszürtem, kinyomkodtam. A levet üvegbe öntöttem. A visszamaradt törkölyt pedig üvegbe, néha rétegezve kristálycukorral jól lenyomkodva tettem, a tetejét cukorral zártam le a fedél alatt. Lehet tenni bele ribizlit is. Ez szörpként fogyasztható.
Meggyszörpnek mi a kimagvalt, befőttnek eltett meggy levét használjuk, amit külön szűrünk. Kimagvalt meggy cukorral elkeverve áll egy napig, a levet leszűrjük szörpnek, a gyümölcs megy kevés sziruppal üvegbe. Készül még málnaszörp ribizlivel, de az főzéssel.