Bocsánat, rossz voltam, nagyon rossz. Igérem, nem írok bele tobbet. :) :)
Andrea McEwan-ről információk itt találhatók:
http://www.dramatico.com/artists.htmlhttp://www.myspace.com/andreamcewanValójában Katie két-három héttel azelőtt írta meg a Faraway Voice című dalt Eva Cassidy emlékére, hogy Mike Batt meghallgatást tartott a The Brit School-ban. Van, ahol két hetet mondott, de volt olyan cikk, amelyikben három hét szerepelt. Mistermark például (MeluaWorld) három hetet olvasott korábban. Szerintem maga Katie sem tudja pontosan, lehet, hogy éppen 18 nap volt, ami két és fél hét. Az is tény, hogy Katie az utolsó pillanatban döntötte el, hogy ezt a saját dalát fogja előadni Mike Batt előtt, akiről egyébként akkor még azt sem tudta, kicsoda. De a lényeg az, hogy az ember az interneten megtalálható és meghivatkozható cikkeken kívül más forrásokból is jut korrekt információkhoz, például csak az adott tévécsatorna weblapjára ideiglenesen hozzáférhetővé tett aktuális Melua-interjúból, mások által a tévéből felvett, és akkoriban ideiglenesen letölthetővé tett (filefactory stb.) műsorból, nyomtatásban megjelent, és valaki által beszkennelt és egy Melua-fórumon közzétett cikkekből... Ezek a fórumok azóta már megszűntek (OffRum - Dramatico Official Katie Melua Forum, illetve a Meluniverse), így a beszkennelt cikk sem hozzáférhető a neten, valószínűleg.
Így az ember sok pontos és nem közismert információt is tudhat (meg közismertet is, persze), de hivatkozást találni rá elég nehéz, sokszor nem is lehet.
Talán a MeluaWorld fórumon Antimatter az, aki a lehetetlenre is képes, ő képes előbányászni szinte bármilyen cikket és video interjút Katie-ről. :)
Valóban kétségtelen, hogy kellenek hivatkozások egy Wikipedia cikkben, mert egyébként hiteltelenné válik az egész. Csak az a baj, hogy néha az, aki egy-két éve sok-sok cikket elolvas egy témáról, meg olvasgatja a témával kapcsolatos fórumokat, esetleg egyes részeknél pontosabb információt tud, mint maga a meghivatkozott hivatalos weblap. Régebben én magam is többször jeleztem például Stinfang-nak, aki akkoriban Katie honlapjának a webmestere volt, a honlapon észrevett hibákat, pontatlanságokat, amit ő azután ki is javított. De amióta nem ő a webmester (összeveszett Mike Batt-el, mert Mike nem látta be, hogy részmunkaidős webmester nem elég a Dramatico érdekeltségébe tartozó összes honlap napi szintű karbantartására, hiszen csak maga az OffRum több munkát igényelt volna - illetve Mike mégis belátta ezt, és egyrészt bezárta az OffRum-ot /ahol páran rendszeresen bírálták egy-két dalszövegét/, másrészt szerződést bontottak Stinfang-al), már nem szoktam jelezni nekik semmit.
Pedig ha valaki például egy wikipediás hivatkozás alapján eljut a Katie Melua dalok szövegeit tartalmazó részhez, és ott megnézi az I Do Believe In Love szövegét, mit lát?
"How could we be the only race?
That loves and hates from death till birth"
Ahelyett, hogy
"How could we be the only race?
That loves and hates till death from birth"
Pafff...!
Vagy régebben (mielőtt Stinfang a jelzéseinkre kijavította) az egyik McEwan szövegnél valami miatt McQueen neve szerepelt szerzőként, persze hibásan. És még most is sok hiba lehet ezen a hivatalos lapon is.
Vagy olyan is előfordul, hogy maga az újságíró (aki a riportot készítette Katie-vel) kever össze valamit, és így a meghivatkozott cikk adott része hibás.
Én például a mai napig nem tudom biztosan, hogy Katie anyja, vagy az apja orosz?
Olvastam olyat, hogy Tamara, az édesanyja orosz, de egy cikkben az újságíró úgy idézte Katie-t, mintha ő az apját emlegette volna.
Pedig Katie biztosan jól tudja a dolgot, de hogy aztán ebből az újságíró mit ért félre és mit jelentet meg, az már egy másik kérdés.
Sok félreértés volt már a dalok szerzői kérdésében is a wikipedia cikekkben, mert hiába hivatkozták meg a megfelelő helyet, hogy "Melua/Batt", pédául a Ghost Town (előzetes a várhatóan megjelenő single-ről a wikipediában) esetén, ha ezt félreértve utána Katie-t
jelölték meg szövegíróként, és Mike Batt-et zeneszerzőként. Aki figyelemmel kíséri a Katie-vel megjelent újság- és video interjúkat, annak a számára világos, hogy Mike már régebben megírta a Ghost Town szövegét, zenét is próbált rá írni, amivel azonban nem volt elégedett, végül Katie írta meg rá ezt a zenét, a gitáron próbálgatva a hangzásokat, és így lett a dal végül egy reggae jellegű szám. Ennek ellenére az angol nyelvű wiki cikk szerzője simán beírta (hivatkozással), hogy a Ghost Town szövegét Katie írta, a zenét meg Mike. De ugyanez volt például az It's Only Pain dal esetében is, ott simán leírta a szerző a wikipedia cikkben, hogy Katie a dal szerzője és a Luke-al való szakításának hatására írta meg ezt a dalt. Közben pedig a szerző (a zeneszerző is, a szövegíró is) Mike Batt, aki nem valószínű, hogy közelebbi - ilyen jellegű - kapcsolatban állt volna Luke Pritcharddal (Kooks). :) A szakítás hatására Katie valójában a Piece By Piece című számot írta (az IOP szerzőjét a cikkben ki is javítottam, és beírtam Katie helyett Mike Batt-ot dalszerzőként), de most hirtelen erre sem tudnék hivatkozást találni.
Azt kellett volna, hogy már legalább egy éve minden olvasott, hallott tényt gondosan le kellett volna dokumentálnom, webcímmel, újságcímmel, megjelenési dátummal, tévéműsor címével, idejével, stb., de ez baromi nagy munka lett volna, meg nem is gondoltam rá. Így most aztán tudok pár olyan dolgot Katie-vel kapcsolatban, amihez ha agyonütnek, akkor sem tudnék hivatkozást találni.
Sokszor nem is így alakul a történet egy-egy dologgal kapcsolatban, hiszen például először Katie a blogjában említi meg azt, hogy éppen együtt dolgozik egy Andrea nevű lánnyal, aki brilliáns szövegíró, és így Katie magára a zenére koncentrálhat. Utána video interjúkban beszél róla, később Mike Batt blogjában is megjelenik a neve, majd a hír, hogy Katie vendége lesz a 2008-as turnéján, végül kiderül, hogy a Dramatico szerződést között vele, és már készül Andrea első albuma. Legutóbb pedig azt hiszem Katie írja a blogjában, hogy a turné alatt a szállodában új dalon vagy dalokon dolgozgatnak Andreával.
Aki a Katie-vel kapcsolatos eseményeket figyelemmel kíséri, annak ezek nyilvánvaló tények, és tud róluk, de ezt meghivatkozni a wikipediában baromi nehéz lehet, nem is irígyelek senkit, aki ebbe belevág. :)
Szóval mégegyszer megígérem, hogy ezentúl jó leszek, és nem írok bele a cikekkbe. Akkor sem, ha sokszor maga az angol eredeti baromi vérszegény lehet egy Melua-fan számára. :) :)