Szia!
1. Olasznád. Egy néhány darabos rizómából néhány év alatt hatalmas bokor lesz. Olyan helyre érdemes ültetni, ahol tud terjeszkedni, kb 3 m magasra megnő.
A beérett nádszálak áttelelnek, kora tavasszal vágom le. Minden évben tőről hajt újra. Majd képeket hozok.
http://www.hegede.axelero.net/fotok/arundo_donax.jpg
http://www.flickr.com/photos/49289180@N00/511889039/in/set-72057594120693898/
2. A perzselés a felhevült levelek miatt van. Az éjjel lehült növényeket nem égeti. A későbbi napsugárzásra felszárad, ugyanúgy, mint a harmat.
3.Kaccsozom, de nekem is jó 51 cm felett hoz termőket, ott már meghagyok 2-4 ágat. De azokat is kordában kell tartani.
4 Melegágy csak hidegágy. Palántanevelésre szolgál. A kései uborkák, és karfiolok is ebben vannak/voltak. De ilyenkor már üveg nincs rajta.
5.Muskotály zsálya. Nagyon szép virág, magyon vonzza a méheket, nagyo erős illata van. Csalogató, és egyben riasztó hatása van. Ahogy nónek a növények,
úgy töröm le az ágait, mert amúgy elnyom mindent. A másik növény a mézontófű, Facélia. Fonálféreg riasztó, rovarcsalogató, és ez is szép. Védi a mellette
levő növényt a széltől, míg az kicsi.
6. A nyitható tetejű üvegház nem rossz ötlet. A gyári, komolyabbaknak nyitható tetejük van, csak nekem nem volt annyi üvegem, ezért van fóliából a teteje. Ha
van ügyes "mestered" nagyon jó lesz.
7. Bizony így lesz a hagymamag.
A Ldis fólia most nem volt hasznlva, mert melegebb volt az idő, a krumplira, meg a borsóra tavaly nem volt meg ez az erősebb vázam, meg arra kicsi. Majd kései karfiolra megy.
8. A kapor magját, mielőtt kipereg szedd le. Lesz bőven magod. De ha sokallod, a fészekvirágot le is vághatod.
9. A karfiol másod termés nálam. De tavaly semmilyen káposztaféle nem sikerült. Junius végén, julius elején megy a hagyma, vagy krumpli helyére. Ekkor
másr kora őszre, mire fejesedik, nem olyan erős a napsugárzás, hogy meg barnítsa. Még most kb 15 cm-es palánták.
10. A Tiosol mészkénlé ugyanaz, mint a keverékben lévő kén. Ha csa lisztharmat jelentkezik pl almán, uborkán, akkor elég csak a kén. Tetveket gyérítő hatása
van, ezért van ráírva a rovarölőhatás.
11.Szerintem elég, ha nem akarsz mérgezni.
12. Paradicsomkarók. Ebben az évben sikerült beszerezni őket. Tavaly a SMarzanók, meg még néhány másik felment volna 2 m magasra is, csak a karó nem
bírta. Így most ez lesz a helye. Atavalyi helyen kicsit sűrű volt az állomány, így most a keskeny ágyásokban lesznek, egy siorosan. Állandó helyen. Sok
biokönyv írja, hogy állandó helyen érzi magát jó. Én termeltem így is, úgyis, nem volt roszabb az állandó helyen. Rendszeresen kapnak hetente kávium oldatot
levéltrágyával. Majd ősszel megmondom milyen lett.)
13. 30-40cm hüvelyhosszúságú zöldbabnak való futóbabot. Nyárra meg árnyékol.
14. Orvosi zsálya.
Ilyen kis kertben minden helyet ki kell használni. A borsó helyén kinnt van a Mohikán uborka, zeller, fehér jégcsap retek, cékla, cseresznyepaprika. A kinti
paradicsomok eddig szépek, úgyszintén a paprikák.
A fákból törpealanyra oltottakat vettem, de így is formára alakítva nevelem őket.
A kerek cukkínit, spagetti cukkinit, meg persze a rendeset is esszük már. Lassan kell szedni a fokhagymát. A zöldbabot is szedjük. Répa szép, de a
vöröshagymából sok felmagzott. Jövöre tovább kell hőkezelni.
Remélem nem maradt ki semmi.
Jó kertezést Üdv: IL.