Ez kicsit hosszú lesz:
Szia Il!
Már én is azt hittem eltűntél, de már látom,hogy csak nem érsz rá.
A kérdéseim megvoltak, de mielőtt feltettem volna nagyon szorgalmas voltam és a Biokertes meg a Házi veteményes hozzászólásaidat kikerestem és végigolvastam, lementettem ami érdekelhet (8oldal lett) így onnan nagyon sokra választ kaptam. (az üvegházban lévő függőleges fóliahenger funkciójától, a kenőszappan adagolási mennyiségéig, stb…)
De azért még maradtak kérdések.
1, írtad, hogy a paprikát un. olasznáddal (Arundo Donax) karózod meg. Mutatnál róla képet? Már nem a karózott paprikáról hanem az olasznádról!
2, nem teljesen egyértelmű nekem a bordói lé (kén) kifújási hőmérséklete. Az oké, hogy keresek egy hűvösebb időszakot amikor kifújom pl. kora reggel, de aztán órákon belül marha meleg van és perzsel a nap. Akkor már nem égeti meg?
3, A San Marzanót kacsozod? Mert nekem már kb 70 cm de még paradicsom, vagy virág sehol.
4, láttam a képeken,hogy van melegágyad az üvegház mellett. Az csak úgy maradt, és akkor használtad amikor még nem volt üvegház, vagy most is használod? Miután nekem nincs üvegházam(még) gondolom ez jó lehet palántanevelésre. Ha csinálok egyet akkor azok közül amit bent vetnék kell kint vetni a melegágyba valamelyiket, vagy a kis palántákat rakjam ki oda vagy mi???
6. Az hülyeség, hogy én nyitható tetejű üvegházban gondolkodom? Akkor ha esik csak kinyitnám. Meg szellőztetni is jobban lehetne. Mi a véleményed? (Persze a kivitelezésre rá kellene bírnom az ezermester apukámatJ)
5. A képeken van egy növény amit több helyen látok. Gaznak túl nagy J viszont nem ismerem fel. Mi az? 31/167 képen jobb oldalt középen az út mellett. A távolabbi képeken látszik,hogy van 3 db is a környéken. Ha már itt tartunk a bal oldalt az út mellett az mi?
6.Vettél tavaly a L*dlben egy fólia alagutat amit idén nem látok sehol a képeiden. Az csak „egynyári” eldobós volt?
7. Eddig a dughagymámat ősszel ugyanolyan méretben ástam ki mint ahogy eldugattam, de nem bántam mert igazából csak védnövényként néztem rá. Idén viszont megnőtt. És van olyan bóbitája (ne röhögj ki) mint a tiednek a képeiden. Abból lesz nekem mag ha meghagyom? Írtad hogy hőkezelni kell a hagymát akkor nem lesz ilyen. Majd jövőre.
8, A sárgarépa sorába az ajánlás szerint vetettem kaprot. Jó nagy lett és virágzik. Azt azért nem szeretném, hogy jövőre kapor legyen mindenütt. Szétszórja a magját, vagy ha időben leszedem akkor tudok magot fogni és nem lesz tele minden kaporral? A rukkolámat a helyétől 10 méterre is gazolni kellett annyira szórt. Ezt nem szeretném a kaporral is eljátszani.
9. A karfiolt többször emlegetted, viszont a képeken nem láttam. Nem nehéz termeszteni? Eddig még nem álltam neki sosem,mert mindenhol azt olvastam, hogy macerás, nem fejesedik, barnul stb.. Neked szépek?
10.vettem az ajánlásod alapján Bordói levet + kén is van benne, meg kaptam valakitől Tiosol mészkénlét. A kettőt felváltva használjam? A Bordóilére gombaölő van csak írva a Tioszolra pedig gomba+ rovarölő
11. A karalábén a röpködő kis fehér valamik(talán lisztecskék) pusztulnak a kenőszappan+ázalék+mészkénlétől, vagy adjak nekik valami másból?
12, A fekete hossszú oszlopok a paradicsomkarók? Akkor a paradicsomod mindig egy helyen van?
13,az üveg(fólia)ház oldalára mit futtatsz? (18/167kép)
14. a 36/167 képen mi az? Zsálya? Vagy izsóp?
Egyébként a 11.-i és a 24.-i képek között látszik,hogy milyen elképesztő növekedés történt.
Látom az alma(vagy körte) fácskát te is „igazodj!”-ra tanítod. Én is ezzel próbálkozom.
Egyébként meg minden nagyon gyönyörű. Nekem tetszik ez a vegyes itt is ott is egy virág-fűszer zöldség dolog. Néha nagyon szeretnék egy ekkora zöldséges kertet, de azért ezzel több a munka,mint nekem most az időm.( Azért,már kinéztem hogy hol nagyobbítom meg a veteményest ősszel:)) Kicsit lopok a füves részből:))) Ja és kedvet kaptam egy ilyen képtár létrehozására is. Ez nagyon jó dolog, hogy így bekukucskálhatunk más kertjébe!
Tudom,hogy most nem érsz rá annyira, ezek a kérdések ráérősek, majd ha lesz időd akkor válaszold csak meg.
És persze előre is nagyon-nagyon köszi a válaszokat.
Üdv.