Nekem az a tapasztalatom, hogy a termékenyülése időjárásfüggő. Volt olyan év, hogy kis rövid, alig néhány szemes fürtök voltak, míg máskor tömöttebb volt. Valószínű, hogy a virágzáskori időjárás is befolyásolja. Hűvös, szeles időben kevesebbet járnak a méhek, rovarok. Ekkor is segíthet a a cukros víz. Ezt a módszert idős gyümölcsészektől hallottam, hogy a virágzáskori permetezéshez cukrosvizet kevernek, ez még jobban vonzza a méheket, segíti a tapadász, káros hatása nincs, és olcsóbb, mint a kémiai tapadásnövelők.
Nem tudom a ribiszkétek milyen fajta. Én is nemrég tudtam meg, hogy amik nekem voltak, azok igazából a pirosribiszke "vadabb", általános faj alakjai. Ezeket a ritkásabb, rövidebb fürt jellemzi, és a rapszódikus terés. Ezeket fokozatosan lecserélem, de hagyományból hagyok belőle. Az újak a kerti ribizli faj családba tartozozó nemesítések, amelyeknek a fürtje hosszabb, végig berakódott, nagyobb szem. (Jonher, Rovada)
A ribizlit is metszeni kell, a teljesen fekete kérgű, öt éves ágakat ki kell tőből vágni, mert ez is gyengíti a tövet. Trágyázni a ribizlit nrem szoktam. Ez hamarabb buja növekedéshez vezethet, ilyenkor hajtásra, levélre "gyúr", több termés nem jellemző. Elég neki egy két alkalmi levéltrágya virágzáskor, és terméskötődés után.
A két fajta pirosribizlire a forrás: Cserjék könyve.