Ferig Creative Commons License 2008.06.22 0 0 4369

Megpróbálom feleleveníteni régen tanult kémiai ismereteimet:

 

Kén-dioxid (SO2) :

A borászatban fertőtlenítőszerként használják. A kén(lap) elégetésekor keletkezik, szúrós szagú mérgező gáz. Mellesleg a hordóban mindig van vízgőz főleg, ha előtte kimostad a hordót és még akkor is van, ha utána a szabadvizet( mert csak ezt tudod kicsöpögtetni) kicsöpögtetted belőle. A kéndioxid pedig mivel erős redukálószer, megtalálja a hordó levegőjében lévő vizgőzt, tehát kénessav mindenképpen fog keletkezni a hordóban.

 

"kénes víz": ha a kén-dioxid vizzel érintkezik kénessav (H2S03)  keletkezik, ami középerős sav.

 

Törzsoldat:

Az 5%-os törzsoldat 50 g/l SO2-t (kén-dioxidot) tartalmazó kénessav (víz+SO2) oldat. 1 liter 5%-os oldat!

 

Oldatok keverése:

Ha 1-2 liter tözsoldatot teszel nagy mennyiségű vízbe, akkor igen gyenge savat kapsz, hiszen tulajdonképpen erősen felhígítod az oldatot.

Az okosabb szlovénok szerintem tömény SO2-gázt (azaz kén-dioxidot) nyomnak a tiszta vízbe, hogy megfelelő tömegszázalékú kénessavas vízet állítsanak elő. Itt meg az a gond, hogy nem tudod mérni mennyi gázt nyomtál bele.

 

Kérdezem én! Ha van tíz hordód, 2-3 száz literesek, vagy még nagyobbak megéri-e neked a hordót kénes vizzel teli tartani? Esetleg ciszterna vízet teszel bele? Ezt  nagyon nem ajánlom!!! Egy dolgot persze ez módszer megold; nem szárad ki az üres hordó.

 

Ettől függetlenül érdemes a témát körbejárni, mert szerintem egy csomó tévhit kering a gazdák között. Kiváncsi lennék komolyabb pincészetekben, hogyan kezelik ezt a kérdés.

 

 

 

Előzmény: cippur (4363)