Megpróbálom feleleveníteni régen tanult kémiai ismereteimet:
Kén-dioxid (SO2) :
A borászatban fertőtlenítőszerként használják. A kén(lap) elégetésekor keletkezik, szúrós szagú mérgező gáz. Mellesleg a hordóban mindig van vízgőz főleg, ha előtte kimostad a hordót és még akkor is van, ha utána a szabadvizet( mert csak ezt tudod kicsöpögtetni) kicsöpögtetted belőle. A kéndioxid pedig mivel erős redukálószer, megtalálja a hordó levegőjében lévő vizgőzt, tehát kénessav mindenképpen fog keletkezni a hordóban.
"kénes víz": ha a kén-dioxid vizzel érintkezik kénessav (H2S03) keletkezik, ami középerős sav.
Törzsoldat:
Az 5%-os törzsoldat 50 g/l SO2-t (kén-dioxidot) tartalmazó kénessav (víz+SO2) oldat. 1 liter 5%-os oldat!
Oldatok keverése:
Ha 1-2 liter tözsoldatot teszel nagy mennyiségű vízbe, akkor igen gyenge savat kapsz, hiszen tulajdonképpen erősen felhígítod az oldatot.
Az okosabb szlovénok szerintem tömény SO2-gázt (azaz kén-dioxidot) nyomnak a tiszta vízbe, hogy megfelelő tömegszázalékú kénessavas vízet állítsanak elő. Itt meg az a gond, hogy nem tudod mérni mennyi gázt nyomtál bele.
Kérdezem én! Ha van tíz hordód, 2-3 száz literesek, vagy még nagyobbak megéri-e neked a hordót kénes vizzel teli tartani? Esetleg ciszterna vízet teszel bele? Ezt nagyon nem ajánlom!!! Egy dolgot persze ez módszer megold; nem szárad ki az üres hordó.
Ettől függetlenül érdemes a témát körbejárni, mert szerintem egy csomó tévhit kering a gazdák között. Kiváncsi lennék komolyabb pincészetekben, hogyan kezelik ezt a kérdés.