2005-ben megvettem egy vízparti telket, rajta egy kis faházzal, amely még a 80-as években engedéllyel épült, a vízparttól 6 m-re.
Azzal a szándékkal vásároltam, hogy majd a faházat felújítom és építek rá egy nyaralót.
A telek 8m széles és 80m hosszú. A vásárlás előtt kértem egy elvi ép.-i engedélyt,
s akkor azt mondták 3 m széles oldalkertet kell hagyni építés esetén, építeni csak oldalhatárra lehet.
Ezt még elfogadhatónak tartottam ezért megvettem.
Eltelt 3 év, most mind anyagilag, mind idővel úgy állok, hogy terveztetni és építeni akarok még az idei kezdéssel.
Ismét ép.-i osztály.
Új rendelet van azóta.
Minimum 4 m-es oldalkertnek maradnia kell a 8 m széles telken :-(
Eszerint 4 m- lehet az épület.
30-as Ytong külső teherhordó falak esetén ez 3,40-es szabad belső tér, ez mire elég szerintük ?
Döbbenet. Ez már szinte kivitelezhetetlen.
S jöjjön pár azóta hozott igencsak érdekes újabb ép.ügyi osztályos döntés:
A megengedett legnagyobb építménymagasság 4 m.
Az épületek csak magastetővel készülhetnek, melyek hajlásszöge 33-45 fok közötti lehet.
A telken csak egy épület építhető.
A vízparttól 15m-en belül nem lehet építhezni.
A nagyokosok azt mondták, a régi házat használhatom. Még szép, mivel terület alapú 700,-/nm-es éves idegenforgalmi adónak nevezett, bújtatott ingatlanadót szednek jelenleg is utána.
Át már nem építhetem, hozzá már nem toldhatok, mert közelebb van a vízparthoz mint 15 m.
Azt mondták kérjek rá egy bontási engedélyt. Bontsam el.
Majd a 15m-es vízparttól mért távolság megtartása mellett építhetek újat, 4m-es oldalkert megtartással.
Kinek mi a véleménye ? Ötlete ?
Egy földszintes, vagy tetőtér beépítéses nappali, konyha, fürdő és 2 hálós épületben gondolkodnék, 90-100nm-es alapterületben.
De ez a max. 4 m-es külső méret igencsak kifog rajtam, már elfogyot az összes kockás lapom és el is ment a kedvem az egésztől.
A fene gondolta hogy egy kis 5000-es lélekszámú falu vezetése, ilyen értelmetlen változásokat vezet be 3 év alatt.
Ugyanakor mondanom sem kell a 3 év alatt több épületet húztak fel, a telek közepére, 1,5 - 1,5 m-es oldalkertek meghagyásával.
Csak én vagyok biztos olyan marha, hogy bemegyek az ép.osztályra, mert tisztán szeretném az ügyeket intézni, de úgy néz ki nem lehet...