annamarie Creative Commons License 2008.06.20 0 0 4210

Én eddig ötször jártam Sartin, és minden évben meglátogattuk a narancspartot, többször is. Sajnos igaz mindkét állítás: valóban laknak csöves núdisták összetákolt kalyibákban, de olyanok is akadnak akik sátorban élnek, valamint a bömös magyar túristákról szóló hír is igaz.

Görögországban maguk az ott élők sem igényesek a környezetük rendezettségére (lásd csak a hegyoldalba kirakott, több éve ott rozsdáló autóroncsot, mosógépet és a bűzlő szemetet...). Én imádom Görögországot, de a szemét látványát helyenként szokni kell. No de ez nem azt jelenti, hogy magyar túrista lévén még rá is kell segíteni!!! A narancsparton több hónapig lakó egyedek - mivel nincsen kiépítve semmilyen mellékhelyiség - sajnos az erdőben végzik el nagydolgukat. A napi túrista pedig már arra nem veszi a fáradtságot, hogy fenn, az út szélén kirakott kukáknál napja végeztével kidobja a szemetét, egyszerűbb lenn a parton, vagy esetleg a vízben elhagyni a kiürült sörösdobozt. Az erről a véleményem, hogy a túristáskodásnak is van egy egyfajta kultúrája, ami a magyar ember számára még tanulandó, és itt tisztelet a kevés kivételnek.