Dr. Égely Palánk
1998.11.01
|
|
0 0
145
|
Árpi,
Azzal hogy Te úgy érzed, hogy Neked személyszerint pont ugyanolyan sérelmesen szól ill. szólt bele az életedbe a két rendszer, nemigen lehet mit kezdeni. Mellesleg olyan baromira talán egyik sem szólt bele. A KISZ titkárral folytatott bátor vitádat talán nem lehetne annak venni. Szóval, azon nyilván nem fogok vitatkozni hogy Te mit érzel, de a két rendszer magánéletekbe való beavatkozásának a jellegét és mértékét így összemosni szerintem hiba. Ugyanabban az idoben, amikor az egyikben a beavatkozás foleg csak abból állt hogy reklámokkal bombázták az emberek agyát (ami most is megy rendesen mindenhol a világon), a másikban kirángatták apukát éjjel a lakásból, és elvitték évekre, vagy fobelotték. Errol ennyit. Mr. Spock
Nem akarok olyan naiv dolgokkal elojönni mint hogy a tömeges mészárlás minden idokben csúnya dolog. Meg hogy az indiánokat akkoriban valószinuleg nem hatotta át ugyanaz a korszellem mint a fehéreket, ugyhogy valószinuleg nem értették hogy miért kell nekik alázatosan lemészárolva lenniük. Azzal egyet értek, hogy nagy idoléptékeket nézve figyelembe kell venni hogy hogyan alakult az emberek világképe. A törzsi világban elég nehéz lenne kérdore vonni valakit, hogy miért csapja agyon a konkurens törzs tagját. Az ott természetes. Nyilvánvaló hogy a középkorban nem ugyanúgy nézték a világot, mint ma. De az indiánok irtása nem a középkorban fejezodött be. És ha már valaki elohozta, a rabszolgatartás pláne nem a középkorban bimbódzott. Ezek rendesen folytak egy olyan polgári világban tovább, amikor a fehérek számára már demokrácia volt nem? Szóval, szerintem pont azért kényes dolog ez, mert még olyan korszellemben is zajlott, amikor az már nem volt "ildomos". Történelembol nem vagyok túl jó, úgyhogy igazítson ki aki máshogy tudja.
Szerintem ez a kérdés, ha felteszed, zavarja a tanult amerikaiakat. Ugyan úgy, mint ahogy egy tanult magyart is zavarna szerintem ha azt kellene megtudnia hogy kétszáz éve még más lakosság élt a hazájában amit módszeresen kiirtottak csecsemostül. Úgy, ahogy a német embereknek még mindig számolni kell a lelkükben Németország szörnytetteivel még akkor is ha személy szerint semmit nem tehetnek róla. Ezzel együtt, szerintem ez a téma félreviszi a topikot.
Valaki más is emlegetett, de azt hiszem az nem számít...
Palánk
|
|