Mr.Spock az "indianosdi" soran megkerdezte Palanktol, hogy pl.hogyan lehet a Honfoglalast ertekelni.Jogos a kerdes,de vessunk egy pillantast a ket orszag tortenelmere, kinek-kinek a maga "honfoglalasa" utani idokre is...Cigany-es zsidoellenesseg majdnem mindig mindig volt Mo-n,ezt nem kell szepiteni.De ugyanugy-igaz,hogy ez ma mar csak Erdelyhez tartozik-,a vilagon eloszor itt mondtak ki a teljes vallasszabadsagot is.Ezzel szemben Amerikaban, miutan az indian torzsek tuleloit a 'helyukre raktak'jott a rabszolgasag tortenete, majd, ha mar abbol is kifogytak, a Zaco e Vanzetti-fele perek...Milyen az idojaras ma Los Angelesben?
Es meg akkor nem is szoltam arrol, hogy a nemzeti televizion legalisan lehet kampanyolni egyeb,nem a nemzetiseguk miatt kisebbsegi csoporthoz tartozok ellen...
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a mai Magyarorszagon, a XX.szazad vegere eltunt a massaggyulolet-szerintem eppenseggel van-, de nem tudok bedolni annak sem, hogy az USA-ban mindenkinek aranyelete van a mai idokben. Az indianok rezervatumokba terelese jo pelda arra, hogy miert celszeru Magyarorszagon is elkerulni a gettosodast.Ez pl.egy olyan dolog, amibol Amerika peldaja nyoman tanulni lehet...Ami pedig az indianok aranyeletet illeti, ugy tudom, hogy az nem masnak koszonheto, mint joghezagnak, vagy elore nem latott hatasu donteseknek, ami a fejuk folott tortent.Azon viszont elgondolkozom, hogy miert nem tudtak ezeket a maguk javara forditani sokkal korabban.Azt kell felteteleznem, hogy azert, mert nem voltak a korulmenyekhez kepest megfeleloen iskolazva.Ezt kin lehet szamonkerni?