Eddigi eletem elso felet Magyarorszagon toltottem, masodik felet Amerikaban.
Nekem, meg mielott USA-ba jottem volna, lett volna okom szapulni, hiszen a kommunista propaganda biztosra vette, hogy "nyugat" rossz szinbe tunjon fel. De nem szapultam, mert mar akkor sem doltem be sablonoknak,
semaknak, leegyszerusitett altalanossagoknak. Az akkoriban nepszeru egyik szapulasi forma a "az egy fogyasztoi tarsadalom" volt. Mintha 200 valahany millio Amerikai, kolat szurcsolve, vastag szivarokat szivva,
ulhetne es fogyaszthatna reggeltol estig. Meg 18 eves sem voltam, amikor ezt ugy reagaltam le:"na varjunk csak egy pillanatra, ahhoz hogy egy tarsadalom fogyasztoi legyen, mindazt amit elfogyasztanak, eloszor meg
kell termelni".
Igy kimondva ez most tiszta es logikus, de akkoriban nagyon sokan leneztek USA-t azzal, hogy "ja, hat ok csak egy fogyasztoi tarsadalom".
Es most dobbentem latom, hogy az alaptetel, az Amerika szapulas, alapjaban nem valtozott Magyarorszagon. En leszek az elso aki elismerem, hogy Amerikanak sok problemaja van, de a leegyszeusitett, elnagyolt,
banalis vadak egy itt elo szemeben, bizony eleg nevetsegesnek hangzanak.
USA, egy rendes, normalis orszag, normalis atlag emberekkel. Ami kulonbozik mondjuk Magyarorszagtol, az a tortenelmi es foldrajzi
viszonyok altal van adva.
Amin elgondolkozhatnak a kritizalok:
Ami USA ma, az nem a foldbol nott ki, azt mind meg kellett epiteni, meg kellett teremteni. Kb 200 evvel ezelott, majdnemhogy csak a puszta fold volt itt. Sokszazmillio ember veres veritekes munkajanak az eredmenye az ami van, a vasut eloszor, aztan az utak, az epuletek, az alapstruktura.
A viragzo ipar, ami nagyjabol mindent amit valaha feltalaltak, megtermel es elerhetove teszi az embereknek. A mezogazdasag, allat tenyesztes lehetove teszi a olcso etkezest, meg a legszegenyebbnek is.
A szabadsag, amit a legtobb magyar azzal tesz egyenlove, hogy kiallhat a parlament ele es szidhatja a kormanyt, valami egeszen mas. Az igazi szabadsag az az, hogy az allampolgar valaszthatja, hogy ki vezesse az eletet, meg a kis falu szintjen is. A magyarok ezt csinalhatjak, meg egy evtizede sem, de az Amerikaiak ezt csinaljak tobb mint 200 eve.
De az igazi igazi szabadsag az az, hogy megvannak az anyagi lehetosegek egy normalis atlag eletre. Semmit nem er a szabadsag, megha szidhatod is a kormanyt is, ha az nem kapcsolodik egy normalis hetkoznapi elethez.
A kultura a buvos szo az amerika szidok szotaraban. Amerikaban, megha esetleg kevesebb is a kultura mint Europaban, az a normalis hetkoznapi elet reszekent van, nem helyette. Igen, az utolso 200 evben az
Amerikaiaknak nem volt idejuk muveszetet, kulturat jatszani, el voltak foglalva a vilag legjobb orszaganak a felepitesevel. Es ha akarnak tobb kulturat, garantalom mindenkinek, hogy lesz tobb kultura.
Ami pedig a magyarokat illeti, ahelyett hogy szapulnak Amerikat, inkabb probaljanak ellesni egy ket otletet, ami esetleg segitheti oket egy jobb orszag kiepitesehez.
Gabor