Árpi Creative Commons License 1998.10.30 0 0 82
Hát erre az elszívásra gondoltam én az elején, mikor azt mondtam, hogy "Meg azokat az adósokat sem szeretik az emberek, akik elfelejtik, mivel tartoznak..."
Ugyanis Amerika nagyon sokkal tartozik a többi földrésznek. Mivel az ottani őslakosság (főleg az USÁ-ban) igencsak megfogyatkozott, nyugodtan mondhatjuk, Amerika annyival tartozik pl. Európának,amennyivel a gyermek a szüleinek. Ugyan övé a jövő, de a tisztelet a múlté (kellene hogy legyen). Amerika viszont lenézi a szüleit. Lenézi Európát, Ázsiát és Afrikát. Pedig alapvetően európai kultúrába csöppent ott az afrikai őserő és az ázsiai ősi tapasztalat és szorgalom. Valahol ebből lett Amerika Amerikává. És mit ad vissza ebből? Üveggyöngyöket a vadaknak. Ő. A vadaknak. Kevés amerikai tudja értékelni, amit itt lát. Amerika multikulturális ország, mondják, de szerintem néha "nonkulturális" inkább. Szóval ki tartozik kinek?
Egyébként Amerika halála majd egyszer a jövőben ebben lapul IMHO. Az, hogy "ő" olyan "nagy és tökéletes", szépen elaltatja a vágyat az igazi megismerés és az igazi tudás iránt, és onnan már közel a vég. Tehát Amerika a jövőjét már most jobban tenné, ha keresné a múltban. És minél magasabbra emeli a múltat, annál könnyebb lesz neki a jövő.