CBNora Creative Commons License 2008.06.14 0 0 6194
Ősszel szoktam a kis sarjhagymákat eldugdosni a gerezdekkel együtt. Eddig mindegyik ilyen virágszáron sarjhagymát hozó fajta őszi volt, amivel találkoztam, a mienk is mind ilyen.
Nem mindegyik fajta növeszt szárat sarjhagymákkal. Ezeknél a piaci fejen látszik, hogy a gerezdek közül kiáll egy nagy kemény magszár levágott maradványa. Fonni ezeket nem lehet.
A sarjhagymák sokszor már ősszel kihajtanak, ha elég későn dugdosod, tavasszal. Első évben általában egy kis gerezdek nélküli hagyma lesz belőlük, ezt újra bedugva lesz a második évben rendes gerezdes fej. Az átlagosnál nagyobb sarjakat növesztő fajtáknál sokszor már az első évben is lesznek gerezdek egy kicsi fejben. Van egy nagyó apró sarjhagymájú fajtánk, ez az első évben egész kicsi hagymácskát nevel, második évben se gerezdes, akkor éri el a másik fajta első éves méretét. Ennek nem dugdosom el a sarjhagymáit, mert évek alatt érné csak el a fajtára jellemző, egyébként kimondottan nagy méretet.
Ezek a fajták jóízűek, nagyon szépek. Mikor nő a szár, gyönyörő spirálokat ír le, majd a szár végi gombóc virágzat is jól mutat a kertben. A száraz szár megpucolva szalmaszerűen fényes, sajnálom kidobni. Már összegyűlt egy pár nyaláb, ki kéne találni, mire lehetne használni.
De általában rosszabbul tárolhatók, mint a fonható fajták.
Rendes magot hozó fajtával még nem találkoztam.
Előzmény: Törölt nick (6193)