Bár nem egészen ez a téma, de azért elmesélem...
Tegnap késő este volt egy kisfilm a spectrumon, embrió örökbefogadásról volt szó. Olyan pároknál alkalmaznak ilyet (Angliában), ahol már minden beülttetés stb kimerült. Ilyenkor egy termékeny házaspár vállalkozik arra, hogy a megtermékenyült petesejteket odaajándékozzák valakinek. A lombikban létrehozott megtermékenyült petesejteket ültetik be egy meddő nőbe, aki aztán - ha szerencséje van - kihordja és megszüli.
Az így született gyerek akkor is "idegen", ha az anya maga hordja ki, és maga szoptatja stb, ugyanis teljes egészében egy másik házaspár génjeit hordozza. A kisfilmben egy olyan párt mutattak be (többek közt), aki ilyet sikeresen ajándékozott, és az egyik embrió életre is kelt, egy kislány képében, és a fogadó szülők minden évben kétszer küldtek fényképeket a megfogand és megszületett kislányról a donor házaspárnak.
Hát nem is tudom... én ezen nagyon elgondolkodtam, hogy én tudnék e ilyet csinálni, mármint adományozni. Ha belegondolok, hogy a férjemmel megtermékenyített petéimet odaadom valakinek, és aztán minden évben kapok oylan fényképeket, amin a gyerek mondjuk teljes egészében rám hasonlít vagy a férjemre vagy az egyik gyerekemre vagy a nagyanyámra mindegy... akkor nem tudom, hogy tudnék e nyugodtan aludni. Ti hogy vagytok ezzel? Ez nem ugyanaz mint a petesejt adomáynozás - bár nagyon hajadzik rá - vagy a spermadonorság - bár arra is hajaz... de mégsem ugyanaz nem?