pupakkk Creative Commons License 2008.06.14 0 0 283
"Nem olvastál valami pontosan akkor. A kettős vak teszt pontosan a tudati befolyásolások kiszűrésére való, holott (és ez kissé inkorrekt fogalmazás, de átveszem tőled*) a materiális gondolkodás nem foglalkozna ilyesmivel."

De nem lehet így kiszűrni. Ugyanis : amennyiben nem hiszek a kísérlet sikerességében, azzal befolyásolom az eredményt....

Ezért itt nincs olyan, hogy "vak-teszt". Vagy hiszek benne (és akkor valószínűleg sikerül a kísérlet) vagy nem hiszek benne és akkor valószínűleg nem sikerül.

Nem lehet a Vak-teszt módszert itt használni.... Ugynais vagy hívő van, vagy hitetlen. Közömbös résztvevő nincsen. :-) Aki a mit-sem tud (tehát "vak") azt úgy kell tekinteni, mint a nem hívőt. Tehát azzal, hogy nem hisz a kísérletben negatív irányban befolyásolja. De ez igaz a kísérleti körülmények összeállítóira is.
Az ilyen dolgokra más módszer kell. De szerintem vannak erre emberek és ki fognak találni jobb módszert. Ez csak idő kérdése.

Amikor a működés egyik összetevője a tudat/hit, akkor ezek a módszerek alkalmatlanok a mérésre. Lásd be. Hisz, ha hit van, akkor működik, ha meg nincs, akkor nem működik. De ezzel magát a kísérletet nem tudod egyértelműen bizonyítani. A"szer" hatását nem tudod mérni, csak azt, hogy ha hisz benne valaki akkor beválik, ha meg nem hisz, akkor nem válik be :-)

Meg hát... mérni, hogy most valójában mitől is lettem jobban : a rázogatott víztől, a placebótól, vagy egy jó hagymás-zsíros kenyértől, amit még reggelire megettem (és nem is volt benne a kísérletben)... hát azért ez nem olyan egyszerű. Ha az lenne, az orvostudomány már rég előrébb tartana.

A táplálkozás is elég fontos szerintem (kémiai reakciók) Az se mindegy, hogy mit eszel-iszol. Szóval ez - szerintem - egy nagyon összetett történet.

Lehet mondani, hogy kísérletileg nem igazolt (de sok ilyen dolog van) Azt viszont nem lehet kijelenteni, hogy hülyeség az egész.

Lehet kapni ugynevezett immunerősítő szereket (én magam is szedtem ilyeneket)
Szerinted : mennyit érnek ezek a szerek ??? Mivel az immun-rendszer nem pusztán kémiai úton működik emiatt kémiai anyagok bevitele vajon mennyit javít a helyzeten ????

Ez olyan, mintha egy puska nélküli katonának odaadnánk egy láda lőszert. Mit tud vele kezdeni ? Semmit. Az immun-rendszer egészének a működését kellene megértenünk ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk beavatkozni. De ezt (a tudomány mai állása szerint) még nem annyira ismerjük. És mivel a tudat/lélek egészen különleges módon hat az immun-rendszer működésére, amiatt vizsgálni sem éppen egyszerű.

Lehet,hogy maga a homeo-pátia tényleg nem igazolható. Viszont a tudat/lélek és a betegségek kapcsolata igazolt. Viszont, a homeo-pátia meg pont erre a tudat/lélek/test harmóniára épít. tehát ezt így nehezen lehet objektívan vizsgálni.
Előzmény: flugi (281)