"Azt gonodolom, hogy ha a topiknyitót komolyan érdeklik a kísérleti bizonyítékok, akkor keressen meg homeopátiás orvosokat, és beszélgessen el velük. Nem ritka madár már az ilyesmi, mert többezer fős nemzetközi konferenciákat tartanak a témában. (Teszem hozzá, hogy ezek ugyanolyan orvosi egyetemet végzett emberek, mint akármelyik háziorvos, tehát nem vajákosok gyülekezetéről van szó!!!)
Aztán kérdezze meg a másik oldalt is, hogy lássa az érem túloldalát. Utána döntse el, hogy kinek hisz. "Megkérdeztem a másik oldalt is. Egyelőre még bizonyítékot nem kaptam, de a srác dolgozik rajta. Már mutattam neki ezt a fórumot is, lehet, hogy előbb-utóbb ő is hozzászól a témához.
Ő olyanokkal szokott jönni, hogy pl. a közeli homeopata orvos ismerősét még xy kórházból is ajánlják az orvosok és nyilván nem ajánlanák, ha nem lennének meggyőződve arról, hogy tényleg hatásosan gyógyít. Meg olyanokkal, hogy látta azt a paksaméta fényképet, amin meddő anyukák gyerekei vannak akiket az a bizonyos homeopata gyógyított meg. Meg hasonlók. Az a baj, hogy ezek számomra nem bizonyítékok. Meg is mondom, hogy miért!
Számtalan olyan hiedelem/csoport van, amiknek a hívei/tagjai állítják, hogy az igaz amiben ők hiszenk. Egy rövid, ámde távolról sem teljes lista:
- engramok és tethánok és a többi (pl. Xenu) - ha bizonyítékot kérek, akkor "gyere próbáld ki!", Enekem nagy nyereségem volt belőle", ... (hogy én mennyire útálom ezt a "nyereség" kifejezést!)
- csodálatos gyógyulások, halottfeltámasztás, egyéb csodák, 3 napra feltámadás, ... - ha bizonyítékot kérek: nekem segített Jézus, érzem, hogy van Isten, ....
- lélekvándorlás, Nirvána, ...
- a magyarok a Szíriuszról származnak, ...
- agykontroll
- asztrológia - na, itt érdekesek a válaszok, itt a fórumon volt aki (egy nagy mágus mellesleg) azt mondta, hogy nem is vizsgálható módszeresen, mert akkor nem mondják meg a csillagok a jövőt, ha teszt célból kérdezik. Erre mondta Hofi azt, hogy ügyes.
- péntek 13 szerencsétlen nap
- az a jó a szőlőnek, ha bivalytülökben bogarakat égetünk el és a hamut szétszórjuk a szőlőben - ez komoly, tényleg van ilyen "komoly" biodinamikának nevezett szőlészeti művelés (részletek itt: http://alkoholista.blog.hu/2008/03/24/miert_nem_eszik_az_okor_hust)
- és így tovább ...
Van még egy nagy halom (szerintem több ezer) hasonló alátámasztatlan dolog. Hogyan tehetünk igazságot köztük? Melyek igazak ezek közül? Az alapján nem lehet eldönteni, hogy hányan hisznek benne (ez nem népszavazás kérdése), meg az alapján sem, hogy milyen hevesen állítják (mindnek vannak heves híveik). Elvileg két módszer lehetséges:
- Az egyik módszer szerint mindet meg kell tapasztalni valóságosan, oda kell menni és végig kell próbálni őket. Na de, ez egyrészt nagyon költséges lehet, másrészt nagyon sok időt vehet igénybe, annyit amennyi egy embernek nem áll rendelkezésére. Ráadásul tudjuk, hogy van önbecsapáűs, önszuggeszció is, hihetünk nem létező dolgokban is. Például teljesen biztos, hogy a buddhisták és a keresztények igazsága nem lehet egyszerre igaz, ergo az e kettőben hívők közül legalább az egyik egy nem létező dologban hisz erősen.
- A másik módszer szerint ki kell dolgozni egy olyan objektív módszert amivel gyakorlatilag bárki vizsgálhatja ezeket a kérdéseket (legalábbis azokat amelyek vizsgálhatóak a módszerünkkel). A módszertan követésével és azzal, hogy kimondjuk, hogy a kísérleteknek reprodukálhatónak kell lenniük, elérjük azt, hogy ha egy adott felvetést a mdszerünk segítségével előttünk már sokan megvizsgáltak és valamilyen eredményre (megerősítés vagy cáfolat jutottak), akkor ezt az eredményt elfogadhatjuk igaznak (amíg esetleg további sok kísérlet nem árnyalja a képet).
A második út szerintem lényegesen járhatóbb és megbízhatóbb. Erre jelenleg egyetlen megbízható és hatékony módszert ismerünk: a tudományos módszertant. Ennek a módszernek a sikeressége egészen elképesztő, gondoljunk csak bele, hogy követésével és betartásával elértük például, hogy jelenleg általunk készített eszközök sétafikálnak fel-alá a Mars bolygón, képesek vagyunk gyógyítani a bakteriális fertőzéseket, képesek vagyunk szerveket átültetni, időjárást előrejelezni nagy megbízhatósággal, olyan chipeket építeni amelyekben egyetlen körömnyi helyen 1 milliárd alkatrész van és így tovább...
És emiatt sikeresség miatt érzem jogos kérésnek, hogy a homeopátiával kapcsolatos, a tudományos módszertant betartó kísérletekről beszélgessünk itt.