Törölt nick Creative Commons License 2008.06.12 0 0 156
"A topic arrol szol, hogy mik a homeopatiaval kapcsolatos tudomanyos (kettos vak) kiserletek eredmenyei."

Nézd, a matematika egy kicsit más dolog, mint a többi, lévén, hogy magadnak definiálod a rendszert, amiben a tételeidet bizonyítani akarod. Absztrakt rendszer, amiben logikai úton levezethetők bizonyos dolgok, és nincs benne rés. (Amennyire én tudom.)

A való világban ezzel szemben nem te definiálod a dolgokat, és minden ismeretedet tapasztalati úton szerzed. Ráadásul sosem lehetsz biztos abban, hogy a teljes valóságot látod-e. Akármilyen tetszetős módon logikázol és bizonyítasz egy tételt, ha a tapasztalatoknak ellentmond, akkor nem ér semmit a bizonyítás. Az ismert klasszikus példa:
"Aerodinamikai szempontból nézve a dongó alkatánál fogva képtelen az önálló repülésre, mert szárnyfelületei túl kicsik, a testtömege és légellenállása pedig túl nagy. De a dongó ezt nem tudja, ezért repül."

Szóval a való világban a levezetés nem megy, és bármilyen kísérleti tudomány tételét próbálod belátni, előzőleg el kell hinned, hogy amit olvasol/hallasz, az igaz. Innentől kezdve hitkérdés. Leírhatom a kedvedért, hogy az acapulcói orvosi egyetemen 659 alany közreműködésével kettős vak próbás kísérletet végeztek az Allium Cepa C15-ös homeopátiás szer pollen-allergia tünetei elleni hatékonyságának felmérésére, és a kísérlet pozitív eredményt hozott. Ha akarod, elhiszed. Ha nem akarod, nem hiszed el. Én úgy látom, itt a topikban ezen múlik: el akarom-e hinni, vagy sem.

Előzmény: nadamhu (145)