Na, végigolvastam az elmúlt napok termését. Nagyon fut a topik. :)
Nálam a korán veteményezett dolgok nagyon jók lettek, mert a tavasz fantasztikusan esős volt, viszont a májusi dolgok (pl. dinnye, patisszon) semmit nem érnek, mert azóta nem esett, csak egy hete egy kevés.
Annyi nedvesség azért még volt május elején, hogy a palánták jól megindultak vele.
A fokhagyma megsárgult, vettem rá rohadt drága Amistart, hátha javít valamit a helyzeten, de egyszerűen nem léteznek direkt fokhagymára való szerek, vagy legalábbis arra nem engedélyeztetik a gyártók, mert sokba kerülne nekik.
Egyébként eléggé fejes a nagyja, már szedtünk piacra.
Az első zöldbab lassan már elvirágzik, a későbbit meg lerágta egy kertekbe beköltöző növendék vadnyúl. Szórtam rá Zolone-t (a babra, mert a nyúl nem állt meg), az olyan büdös, hogy remélhetőleg nem rágja tovább.
A maradékot a paradicsomra szórtam, nálam is volt pár fekete levéltetű, inkább most irtom le őket, mint mikor már összepöndörödnek a levelek, és inkább most, mint mikor már eszem a termést.
A helybe vetett erős paprikát földszinten rágja valami, már olyan ritka, hogy ha szétpalántázom a sűrű helyekről, még akkor is marad üres rész. Mellette a virágládába vetettből (60 tő/virágláda) egy sem hiányzik, már bimbósak. Csak sűrűre sikerült, megint. :(
A vöröshagyma és a borsó helyén a másodveteményeket 80 centis sortávval tettem, így a nagy rotációs kapával is végig tudok szaladgálni rajta, kevesebb lesz a kézi munka, elég lesz 20 centit kapálni-gyomlálni.