RókaMóka Creative Commons License 2008.06.11 0 0 7641
Nekem nem tűnnek "túl jónak". Nekem az a bajom velük sokszor, hogy dinamikátlanok és erősen sávhatárolt érzetet keltenek. (+ masszásítás.)

Bár igaz, hogy megvan a "kosznak" is egy szép természetes hatása is egy felvételben. Az általam mostanában felhánytorgatott Rory Gallagher (gitár) koncerjein is sokszor hallható a hangszereinek single coil zúgása, de nem zavaró. Búg a hangszer, de beleépül a zenébe.

Lehet, hogy ez a probléáma B4-el? Bekapcsolom, bedugom a midi keyboardot és bármit tekerek semminek sincs hangja, csak ha lenyomok egy billentyűt.... :-)
(Bezzeg a Yamaha orgonáink bekapcsoláskor tudnak ám zúgni, a mechanikus vibratoról nem is beszélve... :-))

Ebből a szempontból még egy akusztikus zongora is rendelkezik önnálló üres hanggal. Jellegzetes hangja van a testrezonanciának és a pedálok lenyomásának is. Pl.: lenyomod a legato pedált az is hallható. :-)

Mondjuk engem még zavar a sokszor előforduló "masszásítás". Néha hallok együtteseket játszani/albumokat és van benne 4-5 hangszeres de csak egy nagy masszává alakul a zene. Egymás leszűkített hangszíntartományaiban nyomulnak + agyonkompresszálás és ennek az eredménye csak egy nagy massza.

Egyik ex-kedvencem mai produkciói is ilyen masszásításokból állnak.

Plusz a ma divatos mp3 kompresszió egyik hátránya, hogy szinte mindig elkeni a cinek hangját (hát igen a mintavételezési törvény...). Nem hallok mást csak sirregést-surrogást, pedig az ütősöknek nagyon kellemes hangja tud ám lenni...
Előzmény: tehtube (7640)